Ικανοποιημένη η Μέρκελ για την επικείμενη εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Την ικανοποίησή της για την επικείμενη δεσμευτική εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, η οποία «θα δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό μέτρο για εμβολιασμένους, άτομα που έχουν θεραπευθεί από Covid-19 και κατόχους αρνητικού τεστ», εξέφρασε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ενόψει της σχετικής συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι, παρά τις «σοβαρές διαφορές» στα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, πρέπει να επιδιωχθεί ο διάλογος και η ανανέωση της συμφωνίας για τη μετανάστευση.

Στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα μπορούσε να είναι και η τελευταία της θητείας της, η Καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι «προσεκτικά αισιόδοξη» σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, καθώς «υπάρχουν περισσότεροι εμβολιασμένοι και λιγότερα κρούσματα», αλλά, με το βλέμμα στην παραλλαγή «Δέλτα», ζήτησε εγρήγορση από όλους, καθώς, «η πανδημία δεν έχει κατά καμία έννοια τελειώσει», ούτε στην Ευρώπη ούτε στις φτωχότερες χώρες. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη τα εμβόλια να φθάσουν παντού, όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο της G7, αλλά τάχθηκε και πάλι κατά της απελευθέρωσης των πιστοποιητικών ευρεσιτεχνίας των εμβολίων. «Νομίζω ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος», επισήμανε και πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν να αυξηθεί σύντομα η παραγωγή των εμβολίων και αυτό θα επιτευχθεί εάν οι πατέντες διατηρηθούν και δεν παρακαμφθούν. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει εμπόδια στις εξαγωγές εμβολίων και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντλήσει μεταξύ άλλων και τα διδάγματα που προέκυψαν από αυτή την κρίση, ενώ θα εστιάσει την προσοχή του στην εικόνα που θέλουμε να έχει η Ευρώπη την επόμενη μέρα, συνέχισε η Καγκελάριος. «Τον δρόμο για αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μια έκτακτη κατάσταση, δώσαμε ως ΕΕ μια έκτακτη απάντηση». Επανέλαβε δε ότι κεντρικά σημεία του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι οι πολιτικές για το κλίμα και η ψηφιοποίηση.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η Καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ενώ δήλωσε ότι «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένη πρόταση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της συνεργασίας με την Τουρκία», όπου βρίσκονται καταγεγραμμένοι 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία. «Είναι σαφές ότι τα σημερινά και μελλοντικά ζητήματα μετανάστευσης μπορούν να λυθούν μόνο με τον διάλογο με την Τουρκία», υπογράμμισε η 'Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της ατζέντας διαλόγου που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, όπως σημείωσε, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, υγείας και προστασίας του κλίματος. «Αυτή τη στρατηγική σχέση πρέπει να την προωθήσουμε, παρότι έχουμε σοβαρές διαφορές σε θέματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», διευκρίνισε. 

Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε η κυρία Μέρκελ και στην περίπτωση της Ρωσίας, για την οποία ζήτησε την «απευθείας επαφή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Μόσχα.  Δεν αρκεί να συναντάται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή της για το «νέο κεφάλαιο» που άνοιξε με τον Τζο Μπάιντεν στις διατλαντικές σχέσεις, για τις οποίες «το ΝΑΤΟ αποτελεί την καρδιά της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη». Η Γερμανία «θα συμβάλει με αυτό που της αναλογεί, στρατιωτικά και πολιτικά», διαβεβαίωσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021 - 15:19

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.