YΠΕΣ:Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τις εξαρτήσεις

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά στις εξαρτήσεις, με τα στοιχεία να δηλώνουν ανοδική πορεία στα κρούσματα εθισμού από ουσίες, τζόγο, αλκοόλ, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσε το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ).

Η διάσκεψη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλίας Αλετράς», στην Παλιά Αγλαντζιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου),στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Δημάρχου Αγλαντζιάς Ανδρέα Κωνσταντίνου, του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρήστου Μηνά, του Διευθυντή Υγειονομικού της Εθνικής Φρουράς, του Σύμβουλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβου Ζαχαριάδη και Εκπρόσωπου της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι συλλογική υπόθεση και πρόσθεσε ότι οι εξαρτήσεις μπορούν να πλήξουν τον κάθε ένα και την κάθε μία, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αλλά και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.

«Οι εξαρτήσεις σε ουσίες και συμπεριφορές είναι ένα πρόβλημα, που αφορά όλους μας και βεβαίως αφορά και ξεχωριστά συγκεκριμένα οργανωμένα σύνολα, όπως τους Δήμους και τις Κοινότητες του νησιού μας, όσο μικρές και αν είναι αυτές. Είμαι εδώ σήμερα, συναισθανόμενος την ευθύνη μου σαν Υπουργός Εσωτερικών, έχοντας παράλληλα ιδιαίτερη γνώση των επιπτώσεων της εξάρτησης στον άνθρωπο μέσα από το δικό μου επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και στα πλαίσια της συνεργασίας που είχα με το ΚΕΝΘΕΑ από της ιδρύσεώς του και το οποίο υπηρέτησα για σειρά ετών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «είμαι ακόμα εδώ, για να ενώσω την φωνή μου με τις φωνές όλων εσάς, των αρμόδιων φορέων, των επαγγελματιών πρώτης γραμμής, των γονιών των εξαρτημένων ατόμων, αλλά και των ακούραστων εθελοντών μας, ενάντια στις εξαρτήσεις».

«Είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σήμερα εδώ, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες για πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης μέσα από την παροχή υγιών δραστηριοτήτων, παιδείας, αθλητισμού, καλλιέργειας της πνευματικότητας, μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι και ο προσανατολισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, στα πλαίσια που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων, σε συνεργασία βεβαίως με όλους τους αρμόδιους φορείς που έχω προαναφέρει», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής είπε, παράλληλα, ότι από το 1994 μέχρι και σήμερα, Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Κύπρο έχουν δώσει τα χέρια και με υποδειγματικές συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο δημιούργησαν με το ΚΕΝΘΕΑ συμβουλευτικούς σταθμούς, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων σε όλη την Κύπρο.

«Θα ήμουν αγνώμων εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στη Μητρόπολη Ταμασού και στην ανιδιοτελή προσφορά του Μητροπολίτη Ησαία, ο οποίος ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι οι κοινότητες των περιοχών Ταμασού και Ορεινής είχαν ανάγκη συμβουλευτικών υπηρεσιών για αριθμό οικογενειών προχώρησε αποφασιστικά», πρόσθεσε.

Σήμερα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Νουρής, παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, εύκολα προσβάσιμες.

«Από το 2018 μάλιστα, με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών, και τη στήριξη του ΚΕΝΘΕΑ, λειτουργεί στην περιοχή ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Άγιος Γεώργιος Ταμασέων». Ένας σταθμός που στεγάζεται στον χώρο του ιατρείου του κοινοτικού συμβουλίου στο Αρεδιού, ενώ η Μητρόπολη Ταμασού υποστηρίζει τη λειτουργία του παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη. Οφείλω επίσης να χαιρετίσω τις προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας, τόσο σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ, όσο και με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σε μια σειρά από προγράμματα πρόληψης», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Νουρής, «θέλω να ενθαρρύνω τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, μια και δυστυχώς η πανδημία των εξαρτήσεων είναι από τις πλέον καταστροφικές και ενίοτε θανατηφόρες».

«Γιατί, αγαπητές και αγαπητοί Φίλοι, σε αντίθεση με την άλλη μάστιγα της εποχής, τον COVID-19, η πανδημία των εξαρτήσεων είναι ένας ευπροσάρμοστος "ιός" που προσαρμόζεται και πλήττει τα θύματά του ακόμα και υπό συνθήκες εγκλεισμού. Μόνη λύση, η θωράκιση των παιδιών μας με αντισώματα αυτοπεποίθησης, δημιουργικότητας, παιδείας, αθλητισμού, αλλά και πνευματικότητας», επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, παράλληλα, ότι η διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος, στον οποίο ο πρώην εξαρτημένος δίνει ένα διαρκή και ατέρμονο αγώνα ενάντια στους προσωπικούς του δαίμονες.

«Στην εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια του, εμείς όλοι, πρέπει νάμαστε πάντα εκεί. Πάντα δίπλα στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Πρέπει πάντα να τείνουμε χείρα στήριξης για να μπορέσουν να βρουν το κουράγιο, το σθένος και τη δύναμη για να συνεχίσουν μέχρι τον τερματισμό», πρόσθεσε.

Ένα τερματισμό, συνέχισε ο κ. Νουρής, που αποτελεί μια απερίγραπτη ικανοποίηση για το επίτευγμά τους, «αλλά και μια τεράστια ηθική ικανοποίηση για τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς, που σταθήκαμε δίπλα στα εξαρτημένα άτομα».

«Ας μην αφήσουμε αβοήθητους τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μόνους σ΄αυτό το δύσκολο ταξίδι, βυθισμένους στο σκοτάδι. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι δικά μας παιδιά. Γι΄ αυτό η πολιτεία και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα δίπλα σας σ΄ αυτό το θεάρεστο έργο που επιτελείτε», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρήστος Μηνά, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η ουσιοεξάρτηση και οι εξαρτήσεις γενικότερα, αποτελούν δυστυχώς μια πραγματικότητα, με επιπτώσεις στην ευρύτερη κοινωνία.

«Είναι φαινόμενο πολυσύνθετο και συνδέεται με προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη ευκαιριών μάθησης, απασχόλησης και δημιουργικότητας. Κρίσεις στις πολιτισμικές μας αξίες, αβεβαιότητα, περιθωριοποίηση, ανεργία, κοινωνικό στίγμα, με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην υγεία και ευημερία, όχι μόνο του ατόμου αλλά και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, συνέχισε ο Δρ Μηνά, είναι απαραίτητη και χρειάζονται οι συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.

«Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ως ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας στον τομέα των εξαρτήσεων όχι μόνο των παράνομων αλλά και των νόμιμων ουσιών, χαράσσει την εθνική πολιτική με τη συμβολή όλων των φορέων, κυβερνητικών και μη και με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών έχει την ευθύνη για την προώθηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της», σημείωσε.

Η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων για το 2021-2028, όπως έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε ο Δρ Μηνά, έχει στόχους να προσφέρει σε νέους και παιδιά ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να αντισταθούν ταυτόχρονα σε συνήθειες επιβλαβείς για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Όραμα της Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, είπε, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας που να στηρίζει τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.

Στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 26ης Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, είπε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξελισσόμενης επιδημίας χρήσης διεγερτικών ουσιών».

«Τόσο τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας λυμάτων, τα ευρήματα ερευνών επισκόπησης του γενικού πληθυσμού, τα ποσοστά του δείκτη αίτησης θεραπείας με αίτημα σχετικό με διεγερτικές ουσίες, αλλά και η καθημερινή μας πρακτική συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Ως συνέπεια αυτού, σημείωσε, «έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά ψυχώσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση των περιστατικών ψυχώσεων μας βρίσκει απροετοίμαστους, αφού το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, όταν βρίσκονται σε πλήρη έξαρση και αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους ή/και τους άλλους και δεν συνεργάζονται για να τύχουν θεραπείας, είναι υπερπλήρες, υποστελεχωμένο και συχνά παρουσιάζει προβλήματα με την υλικοτεχνική του υποδομή».

Το ΚΕΝΘΕΑ, συνέχισε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και να συνδράμει στο έργο τους σε σχέση με τα περιστατικά εξαρτημένων ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει επίσης την έγκριση της δαπάνης που απαιτείται για την οικοδόμηση νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας.

«Μέχρι, όμως, την αποπεράτωση του έργου, χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύση για τις ανάγκες νοσηλείας των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων ατόμων. Σχετική έκκληση απευθύνουμε προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και την ΑΑΕΚ, για να εγκύψουν, χωρίς καθυστέρηση, στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι εγκαινιάζουν σήμερα νέο κύκλο επαφών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη “Χάρτα Δικαιωμάτων των Εξαρτημένων Ατόμων” και καλούν φορείς, εθελοντές, εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους.

«Τα εξαρτημένα άτομα συχνά είναι θύματα δυσμενών διακρίσεων και στιγματισμού. Θεωρούμε ύψιστης σημασίας την επιμόρφωση των προσωπικών ιατρών σε ζητήματα έγκαιρης ανίχνευσης κατάχρησης ουσιών, καθώς και ευρύτερα ζητήματα μακροχρόνιων επιπτώσεων, από την κατάχρηση αλκοόλ», επεσήμανε.

Κάλεσε, παράλληλα, τον ΟΑΥ να επανεξετάσει το ζήτημα της συμπερίληψης στο ΓΕΣΥ υπηρεσιών υγείας προς εξαρτημένα άτομα σε όλα τα στάδια, και χαιρέτισε τη δέσμευση του Προέδρου της ΑΑΕΚ για επένδυση στην πρόληψη, αφού, άλλωστε, και η έρευνα κοινωνικού κόστους της εξάρτησης έχει καταδείξει ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην Κύπρο στην πρόληψη ισοδυναμούν με 57 ευρώ στην καταστολή.

Κατά την εκδήλωση, έγινε παρουσίασε του έργου του ΚΕΝΘΕΑ και απονεμήθηκαν βραβεία σε τρεις μαθητές, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού, σε σχέση με την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2021 - 14:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.