Πολλοί ασθενείς Covid-19 υποφέρουν από γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα για αρκετούς μήνες μετά

Δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, πάνω από το 50% των ανθρώπων υποφέρουν από διάφορα γνωστικά προβλήματα, αλλά και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, βρήκαν ότι αρκετοί ασθενείς, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.α. Επίσης, ο ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη έκανε τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές: το 16% είχαν προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και του 'κοντράστ'), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήσαν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά Covid-19 πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήσαν τα κατοπινά προβλήματα του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ακόμη πρόβλημα.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε τα σημαντικά γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 και τα οποία επιμένουν για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται μετά να συγκεντρωθούν, να σχεδιάσουν, να σκεφθούν ευέλικτα και να θυμηθούν πράγματα. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε τρεις στους τέσσερις νεότερους ασθενείς σε ηλικία εργασίας. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά η μελέτη μας ήδη δείχνει ότι η Covid-19 όντως σχετίζεται με σημαντικά γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα», δήλωσε ο δρ Φίλιπι.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και άλλες μελέτες πάνω στα νευρολογικά συμπτώματα της Covid-19. Μία έρευνα της Πολυκλινικής Osperdale Maggiore του Μιλάνου βρήκε ότι, πέντε έως δέκα μήνες μετά τη νοσηλεία τους, τρεις στους τέσσερις (77%) ασθενείς Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα νευρολογικό σύμπτωμα, ενώ το 46% περισσότερα από τρία. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αϋπνία (66%) και ακολουθούν η υπνηλία τη μέρα (46%) και οι δυσκολίες στο βάδισμα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης (υποσμία) και η μειωμένη ικανότητα γεύσης (υπογευσία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.