Πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, λέει το Υπουργείο Υγείας

Πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι και η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.

Επισημαίνεται ότι υψηλός παραμένει ο κίνδυνος διασποράς και σοβαρής νοσηρότητας, εξ αιτίας της μεταδοτικότητας που προκαλείται από τα νέα στελέχη του ιού.

Όπως αναφέρεται, από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και τη διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού των νοσηλευόμενων ασθενών, διαπιστώνεται ότι το 70% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 40 ετών και κάτω. Από αυτούς, μόνο το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ποσοστό περίπου 16% έχει ιστορικό εμβολιασμού με την 1η δόση, παραμένοντας όμως επιρρεπείς στον ιό καθώς δεν έχουν αποκτήσει επαρκή ανοσία. Το υπόλοιπο 80% των κρουσμάτων δεν έχει καθόλου ιστορικό εμβολιασμού.

Επίσης, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύονται είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είτε διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 33χρονου ασθενούς που την Κυριακή χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί απευθείας από το Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επιπρόσθετα, καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στις Επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου, με την αύξηση να παρατηρείται και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο στην Λεμεσό. Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει ρευστή και αύξηση μπορεί να καταγραφεί ανά πάσα στιγμή και στις υπόλοιπες Επαρχίες.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, με δεδομένο ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 6 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, προκαλεί πιο επιθετική διασπορά του ιού, πλήττει περισσότερο νεαρά άτομα που έχουν εντονότερη κοινωνικοποίηση, ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο σε ανεμβολίαστα άτομα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στους επαγγελματικούς χώρους και τις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται, πως αν και μεμονωμένα, η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο σε περιστατικά χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η διαδικασία αλληλούχισης που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του ECDC είναι χρονοβόρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και να προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών.

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στους επαγγελματικούς χώρους και τις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Προτρέπονται δε οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει ακόμα, κυρίως των νεαρότερων ηλικιών, να προγραμματίσουν το συντομότερο το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, αποτρέποντας μια νέα έξαρση του ιού.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2021 - 12:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.