ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας

Σε παρέμβαση του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τουρκία και τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος  καταδεικνύουν τις προθέσεις της Τουρκίας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ.

1. Η πρώτη αφορά στις τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει της επίσκεψης του Πρ. Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ.

2. Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με την κλιμακούμενη σε ένταση και επιθετικότητα ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με νέες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

3. Τρίτον, σε σχέση με την τουρκική βάση drone στις κατεχόμενες περιοχές, που θα ενισχύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πιο εξελίξεις θα πρέπει να προσεγγιστούν μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισης της Τουρκίας στη Γενεύη και της επιμονής της σε λύση δύο κρατών, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ και εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε προαναφερθείσα ενέργεια από τουρκικής πλευράς, τόσο σε ότι αφορά τις συζητήσεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όσο και στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

Εισάγοντας τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις και αναφερόμενος στις Ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ Josep Borrell ξεκαθάρισε ότι χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να σταλούν θετικά μηνύματα στην Τουρκία.

[Σε σχέση με πρόσθετη χρηματοδότηση για προσφυγικό, ΥΕ Borrell ενημέρωσε ότι οι οποίες πιστώσεις θα απαιτηθούν δεν έχουν εξευρεθεί και δεν είναι διαθέσιμες]

Αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων και Γερμανία, σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους ότι το μήνυμα που δίδουν στην Άγκυρα είναι ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει διάρκεια και πρέπει να καλύψει και τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο (έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στις σχετικές παρεμβάσεις σε εν εξελίξει διαδικασία για κυπριακό,  Αμμόχωστο, ΑΟΖ, εφαρμογή υφιστάμενης συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης έναντι ΚΔ) προτού μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα. 

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2021 - 18:12

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Λίβανος: Ένα χρόνο μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, οι έρευνες βρίσκονται σε τέλμα
16:10
Συνάντηση με τους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς είχε ο Υπουργός Γεωργίας
16:03
Ερσίν Τατάρ: Αν οι Ελληνοκύπριοι έλεγαν ναι στο σχέδιο Ανάν η Αμμόχωστος θα ήταν δική τους
16:00
Έναρξη εργασιών στη Λεωφ. Νικολαΐδη στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της Λεωφόρου Ελλάδος
15:48
Τουρκία-πυρκαγιά: Τρεις οι νεκροί, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης
15:41
Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση, αναφέρει η «προεδρία»
15:27
Υπό 5νθήμερη κράτηση ζεύγος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας
15:22
Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα με προβλέψεις για 44 βαθμούς Κελσίου
15:08
ΥΠΑΜ: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα
14:56
Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
14:35
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση
14:27
Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Σλοβακίας στην Κύπρο
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand