Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας

Το ερχόμενο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας, επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Λουξεμβούργο (ΣΕΥ - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την Τουρκία, ο Ζοζέπ Μπορρέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε τα εξής: "σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο, δεν περιμένω το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας, διότι θα ασχοληθεί πάρα πολύ με την ανακοίνωση σε σχέση με τη Ρωσία".

"Και σίγουρα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το Κυπριακό. Έτσι θα ακολουθήσουμε προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να πιέσουμε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ξανά στη Γενεύη, γιατί νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για την επίλυση του Κυπριακού", επεσήμανε ο Μπορρέλ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συζήτηση μετάξύ των Υπουργών για το θέμα, ενόψει του για την Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως επεσήμανε "μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Αττάλεια πριν πάμε στο Λίβανο.

Μιλήσαμε για τη σχέση μας και για το Κυπριακό και για την προετοιμασία της συμφωνίας για την Τουρκία, η οποία θα εξετασστεί στο επόμενο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Νωρίτερα ο Ζ.Μπορρέλ ανακοίνωσε την υιοθέτηση του μεγαλύτερου ως σήμερα πακέτου κυρώσεων επί προσώπων στη Λευκορωσία, το οποίο απαριθμεί 86 άτομα και οντότητες, και συγκεκριμένα στοχεύει εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αεροπειρατεία του αεροσκάφους που επιβάτης ήταν ο δημοσιογράφος Πρατάσεβιτς. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε συντονισσμό με τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Όπως επεσήμανε οι 27 έχουν επίσης "εγκρίνει επιλογές για στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις με στόχο τώρα να υιοθετηθούν γρήγορα, μετά την καθοδήγηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Ζ.Μπορρέλ μιλώντας στον Τύπο αναφέρθηκε και στο πρόγευμα εργασίας με την ηγέτη της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας: "ακούσαμε προσεκτικά την εκτίμησή της για την τρέχουσα κατάσταση, και την έκκληση της προς την ΕΕ να συνεχίσει να διατηρεί μια αποφασιστική θέση". Ο Μπορρέλ υπενθύμισε ότι η ΕΕ που θα παραμείνει έτοιμη να υποστηρίξει τη μελλοντική δημοκρατική στροφή στη χώρα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης έως και τρία δισεκατομμύρια.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2021 - 18:55

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
14:35
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα της αδελφής Κύπρου έως την τελική δικαίωση
14:27
Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Σλοβακίας στην Κύπρο
14:23
Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα εμβόλια σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου
14:14
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 30/7
14:05
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 30 Ιουλίου 2021
14:05
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ΧΑΚ την Πέμπτη
13:49
Διαπληκτισμός κατέληξε σε μαχαιρώματα
13:46
Ψηλές θερμοκρασίες στα Βαλκάνια, κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, τις επόμενες εβδομάδες
13:34
Το Παρίσι χαρακτηρίζει μεροληπτική την απόφαση της Αγγλίας να διατηρήσει την καραντίνα που επιβάλλει, λόγω κορονοϊού, στις αφίξεις από τη Γαλλία
13:31
Κλιματικός κίνδυνος για το Ην. Βασίλειο ακόμα και με επίτευξη των διεθνών στόχων για το κλίμα
13:25
Το Νοσοκομείο Αναφοράς επισκέφθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand