Σε ισχύ τίθενται από αύριο οι νέοι κανόνες για την εισαγωγή μετρητών στην ΕΕ από τρίτες χώρες

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, 3 Ιουνίου οι νέοι κανόνες για το σύστημα ελέγχου εισόδου και εξόδου μετρητών στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ είναι ήδη υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν μια δήλωση μετρητών όταν μεταφέρουν 10.000 ευρώ ή περισσότερο σε νόμισμα, ή το αντίστοιχο σε άλλα νομίσματα ή άλλα μέσα πληρωμής, όπως επιταγές ταξιδιωτών, χαρτονομίσματα κ.λπ.

Ωστόσο, από αυτήν την Πέμπτη, θα εφαρμοστούν ορισμένες αλλαγές που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους κανόνες και θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μεταφορά μεγάλων ποσών μη εντοπισμένων μετρητών .

Πρώτον, ο ορισμός των «μετρητών» σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα επεκταθεί και θα καλύπτει τώρα χρυσά νομίσματα και ορισμένα άλλα χρυσά είδη.

Δεύτερον, οι τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ενεργούν για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μετρητά συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να ζητήσουν να κατατεθεί δήλωση γνωστοποίησης μετρητών όταν εντοπίσουν 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε μετρητά που αποστέλλονται χωρίς συνοδεία μέσω ταχυδρομείου, φορτίου ή ταχυμεταφορών.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές και η εθνική μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε κάθε κράτος μέλος διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των κινήσεων μετρητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παράνομης δραστηριότητας.

Η εφαρμογή των επικαιροποιημένων κανόνων σημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα διεθνή πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand