ΑΚΕΛ: τρομακτικοί χαρακτηρίζονται οι αριθμοί των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την 20η Ιουνίου - Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Ο ΟΗΕ όρισε την 20η Ιουνίου ως παγκόσμια μέρα για τους πρόσφυγες για ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, των αιτιών και των αίτιων που το δημιουργούν και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα έναντι αυτών των ανθρώπων.

Στον απολογισμό της Ημέρας, τρομακτικοί χαρακτηρίζονται οι αριθμοί των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια για να ξεφύγουν από τους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2020, ο αριθμός προσφύγων έφθασε τα 82.4 εκατομμύρια, 4% περισσότερους από το 2019.

Το ΑΚΕΛ, και με αυτή την ευκαιρία, υπογραμμίζει ότι οι «τρομακτικοί» αυτοί αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν τα κυρίαρχα κράτη επιμένουν να αδιαφορούν και να στρουθοκαμηλίζουν για την ευθύνη τους στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος και την ανάγκη να εργαστούν για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας για να αντιστραφεί η αυξητική τάση. Το ΑΚΕΛ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τονίζει ότι στην προσφυγιά μετρά η αλληλεγγύη και ότι η Κύπρος ως χώρα υποδοχής προσφύγων οφείλει να στέκεται αλληλέγγυα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση και πολιτική πλήττει τη χώρα μας, την κοινωνική συνοχή και μολύνει τις συμπεριφορές του λαού της. Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για: -           Ενα σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που δεσμεύουν το κράτος μας όσο αφορά το άσυλο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. -           Δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες. -           Να σταματήσει η αναχαίτηση βαρκών και η μαζική απέλαση δυνητικά προσφύγων. -           Αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των προσφύγων αντιμετωπίζοντας ανθρώπινα τις τραυματικές τους εμπειρίες. -           Να εξαλειφθούν τα κυκλώματα τα οποία εκμεταλλεύονται το σύστημα ασύλου για να προωθούν την εκμετάλλευση και το σύγχρονο δουλεμπόριο μεταναστών. -           Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου που να παρέχει ψηλά επίπεδα προστασίας για τους αιτούντες διασφαλίζοντας την πρόσβαση τους σε πραγματική νομική προστασία, στηριγμένο στην έμπρακτη αλληλεγγύη και στην ισότιμη κατανομή των βαρών. Το ΑΚΕΛ στέλνει επίσης αγωνιστικό χαιρετισμό στους πρόσφυγες της Κύπρου που για χρόνια αγωνίζονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανένωση του τόπου και επιστροφή στα σπίτια τους αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου που είναι τα θύματα της ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής ασυδοσίας. 19/06/2021  

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2021 - 14:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.