Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης

Τη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια άνοδο κατέγραψε τον Μάιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ), αντανακλώντας τις βελτιωμένες προσδοκίες και προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο ΣΠΟΔ, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, κατέγραψε ετήσια αύξηση 9.9% το Μάιο του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 109.4, μετά από ετήσια αύξηση 4.2% τον Απρίλιο και ετήσια μείωση 6.0% το Μάρτιο.

«Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Μάιο και Απρίλιο του 2021 προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όμως εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εξελίξεις της πανδημίας COVID-19», αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται ακόμη πως ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ, που καταγράφεται το Μάϊο και Απρίλιο του 2021, αποτυπώνει τις βελτιωμένες προσδοκίες και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ακολούθως των ισχυρών επιπτώσεων που υπέστη η κυπριακή οικονομία από την πανδημία», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, όσο και ο ΔΟΚ στην Κύπρο ενισχύθηκαν το Μάιο του 2021, μετά και τη σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι, η ενίσχυση του ΔΟΚ στην Κύπρο και γενικότερα στην ευρωζώνη το Μάιο του 2021 αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς.

Παράλληλα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και εν μέρει στην πορεία μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να αποτελούν, παρά τα χαμηλά επίπεδα για την εποχή, οι αφίξεις τουριστών, καθώς, και μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές.

Αναλυτικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης τον Απρίλιο και Μάιο του 2021, τόσο για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον όγκο λιανικών πωλήσεων. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες το Μάιο του 2021. Εν γένει, η άνοδος των πλείστων συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντικατοπτρίζουν τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας και αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2021 - 10:29

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.