Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Για "περαιτέρω καλά νέα για την Ελλάδα, καθώς η Ευρωομάδα συμφώνησε, με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, να προχωρήσει στον επόμενο γύρο μέτρων χρέους αξίας 748 εκατ. ευρώ στη βάση θετικής αξιολόγησης κατά τη δέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου", έκανε λόγο ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απόψε δια ζώσης στο Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι "οι ελληνικές αρχές διατήρησαν έντονο το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του περασμένου έτους".

Όπως είπε "η έκθεσή μας επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ορισμένες σημαντικές δεσμεύσεις που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης Covid-19".

Κατέγραψε δε ως τέτοιες τη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας που τέθηκε σε ισχύ όπως συμφωνήθηκε την 1η Ιουνίου, το ότι οι αρχές επέκτειναν το σύστημα `Ηρακλής` για να διευκολύνουν την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το ότι σημειώθηκε επίσης καλή πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Όπως είπε, "φυσικά παραμένουν προκλήσεις για παράδειγμα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την καθυστέρηση εκκαθάρισης οφειλών".

"Όμως αυτό που άκουσα από τον Χρήστο Σταϊκούρα σήμερα το απόγευμα ήταν αρκετή αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τη δυναμική της μεταρρύθμισης και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί", τόνισε.

"Επιπλέον, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για έναν πραγματικά θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και θέλω να υπογραμμίσω ότι ξεκινάμε αυτό το νέο ταξίδι μαζί σε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας", επεσήμανε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου, ανέφερε ότι "μόλις ολοκληρώσαμε τη δια ζώσης συνάντηση της Ευρωομάδας. Ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας καλωσορίζοντας τον νέο υπουργό της Φινλανδίας στη συνάντησή μας.

Ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας, με ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση, και τις θετικές εξελίξεις στην Ισπανία, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, και στη χώρα μου, την Ιρλανδία, βάσει των εκθέσεων παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα, και για την Ελλάδα, ακούσαμε για καλή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως περιγράφεται στη 10η, βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης", ανέφερε.

"Αυτές οι εκθέσεις δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες, χάρη στα μέτρα που έλαβαν οι αρχές, την ανθεκτικότητα των πολιτών μας σε όλη την Ευρώπη και την καλή πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού μας, και φυσικά, του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας", τόνισε ο Πρόεδρος Ντόνοχου.

"Στην περίπτωση της Ελλάδας, συμφωνούμε ότι η θετική αξιολόγηση των θεσμικών μας οργάνων, εγγυάται την έγκριση της επόμενης δόσης μέτρων για το χρέος αξίας 748 εκατομμύρια ευρώ", επεσήμανε.

"Συνεχίσαμε την ατζέντα μας, ήταν μια από τις τακτικές συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του άρθρου τους για την εποπτεία της ζώνης του ευρώ", ανέφερε.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί καλωσόρισαν τους Υπουργούς και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από την Κροατία από τη Βουλγαρία και από τη Δανία για να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις δεσμεύσεις των δύο πρώτων χωρών στο πλαίσιο του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών.

"Ακούσαμε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων μετά την ένταξη στον ERM-II, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-II συνέχισε να λειτουργεί ομαλά κατά το τελευταίο έτος. H συζήτησή μας σήμερα αναγνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από τη Βουλγαρία και την Κροατία, καθώς και τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα του ευρώ ως απτό σύμβολο ευρωπαϊκής ενότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης".

"Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω την ομάδα σχετικά με τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο στην οποία παρακολούθησα εκ μέρους τους πριν λίγες εβδομάδες. Τέλος, συναντηθήκαμε σε μορφή χωρίς αποκλεισμούς, με τους συναδέλφους μας εκτός της ζώνης του ευρώ για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με ένα σχέδιο εργασίας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με την εντολή που λάβαμε από τους ηγέτες. Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο", κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Αυγούστου
Τουρκία: Τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από ξενοδοχεία και σπίτια για να γλυτώσουν από τις πυρκαγιες
14:25
Διαψεύδει η Αθήνα αναφορές για πυροβολισμούς στον Έβρο
14:16
Συρία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναθέτει στον πρωθυπουργό Άρνους τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου
13:32
Κορνήλιος Κορνηλίου:Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
13:07
Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για το δράμα των αγνοουμένων, λέει ο Φώτης Φωτίου
12:50
Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία της, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
12:47
Το 73,8% έλαβε την 1η δόση - 188,090 άτομα δεν εμβολιάστηκαν
12:27
ΕΔΕΚ:Η μη στήριξη του ειδικού τμήματος στο δικαστήριο διαιωνίζει τις αυθαιρεσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών
11:54
Νίκος Χριστοδουλίδης:Η προσπάθεια για αποτροπή των τετελεσμένων συνεχίζεται
11:48
Αστυνομία: 72 καταγγελίες πολιτών και 16 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων
11:44
Νίκος Νουρής : Οι συνταγές για συνομοσπονδία και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο
11:38
Σάββας Περδίος: Ελαφρώς καλύτερα από τον Ιούνιο θα κυμανθεί η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο
10:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand