Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 17,8 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7δισ.ευρώ σε δάνεια.

H Koμισιόν ενέκρινε σήμερα με γραπτή διαδικασία το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την παροχή 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα βάσει του RRF.
Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν.
Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επέτρεπε την εκταμίευση 4 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για προχρηματοδότηση. Αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των ορόσημων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, η οποία αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν "αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της Ελλάδας από την πανδημία COVID-19".
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το RRF - που βρίσκεται στο επίκεντρο του συνολικού προγράμματος NextGenerationEU - θα παρέχει έως 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
"Το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μέρος μιας άνευ προηγουμένου συντονισμένης ανταπόκρισης της ΕΕ στην κρίση COVID-19, για την αντιμετώπιση κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων με την υιοθέτηση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας και της συνοχής της ενιαίας αγοράς", αναφέρει η Κομισιόν.
Η Κομισιόν διαπιστώνει στην αξιολόγησή της ότι το ελληνικό σχέδιο αφιερώνει το 38% της συνολικής χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.
Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος στις αστικές περιοχές. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την υποστήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις στον μετριασμό των πλημμυρών.
Επιπλέον η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το ελληνικό πλάνο αφιερώνει το 23% της συνολικής κατανομής της Ελλάδας στην ψηφιακή μετάβαση. Αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο 20% που απαιτείται από τον κανονισμό RRF.
Τα μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως δίκτυα 5G και ινών, μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης της δημόσιας διοίκησης και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, ως μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος και μέσω ειδικών εκπαιδεύσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η Κομισιόν αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό RRF. Εξέτασε εάν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο της Ελλάδας υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. συμβολή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο · και να ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.
Η Κομισιόν συνολικά θεωρεί ότι το σχέδιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο κατά το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το 2019 και το 2020.
Περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας που θα υποστηρίζει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη και θα ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθιστώντας την οικονομία πιο ανοιχτή, βελτιώνοντας τη δημόσια διοίκηση και καθιστώντας το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό.
Παράλληλα με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, το Σχέδιο αξιοποιεί πλήρως τα δάνεια της Ανάκτησης και της Ανθεκτικότητας για να παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες και να αυξάνει το επίπεδο των ιδιωτικών επενδύσεων.
Το Σχέδιο βασίζεται και συμπληρώνει βασικές συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας και οι οποίες επί του παρόντος παρακολουθούνται στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.
Το σχέδιο αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι κατάλληλα και στους έξι πυλώνες του κανονισμού RRF.
Το ελληνικό σχέδιο προτείνει έργα και στους επτά βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς πρωτεραιότητας. Πρόκειται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν ζητήματα που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και απαιτούνται για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει προτείνει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού που καλύπτουν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στον εξοπλισμό ατόμων με δεξιότητες υψηλής ποιότητας και σχετικές με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Η αξιολόγηση διαπιστώνει επίσης ότι κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό RRF.
Τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα θεωρούνται κατάλληλα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
Το σχέδιο παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα προλαμβάνουν, εντοπίζουν και διορθώνουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς και απάτης που σχετίζονται με τη χρήση κεφαλαίων.
Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά: "είμαι ευτυχής που παρουσιάζω τη θετική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Μπορεί να αναμορφώσει την Ελλάδα για δεκαετίες μπροστά. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο από αυτό, για τις επόμενες γενιές. Θα σταθούμε μαζί σας σε κάθε βήμα."
Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους, συμπλήρωσε: "το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας θα τη βοηθήσει να αναδειχθεί ισχυρότερο από την πανδημία και να εξοπλίσει την οικονομία για ένα πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον. Τα μέτρα περιλαμβάνουν υποστήριξη για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και καθαρές αστικές μεταφορές, καθώς και εστίαση στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, τόσο από την άποψη της εκπαίδευσης όσο και από την άποψη της επαναπροσδιορισμού και της αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού. Χαιρετίζουμε τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αναζωογονήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να μεταρρυθμίσει τις πολιτικές της αγοράς εργασίας, να ψηφιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις, που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, το σχέδιο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εξοπλίσει την οικονομία και τους ανθρώπους της για το μέλλον και να θέσει τη χώρα σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές για την πλήρη εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. "

Τέλος, ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε: "σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από στήριξη άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του NextGenerationEU, χρηματοδότησης που θα στηρίξει σημαντικές επενδύσεις και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα ωφελήσει κάθε μέρος της Ελλάδας και κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την τελευταία κρίση και το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση: το NextGenerationEU είναι μια εταιρική σχέση που θα προωθήσουμε μαζί ».

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2021 - 11:12

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.