Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»

Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι, συγκεκριμένα το 45%, αντιμετωπίζουν αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν αντιθέσει με το 38% που την αντιμετωπίζει θετικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε τον Μάιο το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, (το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν συμπεριλάβει στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων»).

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η στάση αυτή έναντι της ΕΕ αντιστράφηκε από τον Ιανουάριο, όταν το 45% των Ρώσων αντιμετώπιζε θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 37% αρνητικά, διαπιστώνοντας ότι μια παρόμοια στάση, όπως αυτή που καταγράφηκε τον Μάιο, είχε καταγραφεί για τελευταία φορά στα τέλη του 2018 αρχές του 2019.

Ωστόσο πιο πολύ άλλαξε η στάση των Ρώσων έναντι της Ουκρανίας. Τον Μάρτιο το 50% αντιμετώπιζαν την Ουκρανία θετικά και το 35% αρνητικά, ενώ τον Μάιο τα ποσοστά αντιστράφηκαν με το 55% να βλέπει την Ουκρανία αρνητικά και το 33% θετικά, καταγράφοντας παρόμοια στάση με αυτή που υπήρχε στις αρχές του 2019.

Όσον αφορά στις «μη φιλικές χώρες», οι Ρώσοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ποσοστό 66%, την Ουκρανία σε ποσοστό 40% και τη Βρετανία σε ποσοστό 28%.

Την Τσεχία πάντως, την οποία πρόσφατα η Ρωσία είχε εντάξει στις «μη φιλικές χώρες» μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 42% την αντιμετωπίζει θετικά ένα αντιθέσει με το 35% που την αντιμετωπίζει αρνητικά.

Οι Ρώσοι, επίσης, σύμφωνα με τη εν λόγω δημοσκόπηση θεωρούν ως κύριους συμμάχους της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, την Κίνα και το Καζακστάν σε ποσοστά 58%, 38% και 34% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές του κέντρου επισημαίνουν ότι η αντίληψη για τη Λευκορωσία ως συμμάχου χώρας ενισχύθηκε από το 2013 και τελευταία τρία χρόνια σταθεροποιήθηκε σε ποσοστά 58-62%.

Όσον αφορά στην Κίνα ως συμμάχου χώρας το ποσοστό το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται σε ποσοστά στατιστικού λάθους, ενώ ως προς το Καζακστάν παρατηρείται κάποια μείωση στα ποσοστά.

Στα μέσα Μαΐου οι ρωσικές αρχές συμπεριέλαβαν τις ΗΠΑ και την Τσεχία στις «μη φιλικές χώρες». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προηγουμένως με διάταγμα του, είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες (που έφθαναν έως την απαγόρευση) των διπλωματικών τους αντιπροσωπειών στη Ρωσία να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που διαβιούν στη Ρωσία.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2021 - 19:17

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.