Mεγάλης σπουδαιότητας η συντήρηση μωσαϊκών στην αρχαία Σαλαμίνα λέει ο Τ. Χατζηδημητρίου

Μεγάλης σπουδαιότητας και ιστορικής σημασίας αποτελούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για συντήρηση μωσαϊκών σε δύο Βασιλικές στην αρχαία Σαλαμίνα. Η συντήρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πρόκειται για τα μωσαϊκά του Αγίου Επιφανίου και της Καμπανόπετρας και οι εργασίες γίνονται από Ε/κ και Τ/κ εμπειρογνώμονες και ειδικούς.

«Ο Άγιος Επιφάνιος είναι πρωτοχριστιανική εκκλησία του 4ου αιώνα και η Καμπανόπετρα περί τα τέλη 5ου , αρχές του 6ου αιώνα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα. Ήταν ερείπια και έχουν μια μακρά ιστορία και μια πολύ μεγάλη σημασία. Γίνονται έργα στερέωσης και συντήρησης ώστε να μην καταστραφούν», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνολικά 31 έργα και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, σε αυτά περιλαμβάνεται ένα άλλο μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, αυτό της Παναγίας της Κυράς.

«Υπέστη λεηλασίες και είχε ψηφιδωτά όπως η Κανακαριά και η Αγγελόκτιστη, είναι δηλαδή ισοδύναμο έργο της Αγγελόκτιστης και της Κανακαριάς. Είναι εκκλησία που βρίσκεται έξω από το τ/κ χωριό Λιβάδια, κοντά στην Κώμη Κεπήρ», ανέφερε.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι έργα γίνονται και στον Άγιο Γεώργιο στην Αυλώνα καθώς και στο τζαμί Ζουχουρί στη Λάρνακα. Επίσης έγινε ευπρεπισμός σε 4 νεκροταφεία και παίρνουν σειρά άλλα 2 ενώ εργασίες αρχίζουν και στην εκκλησία στα Γέναγρα.

Σε σχέση με την καταστροφή της Νεκρόπολης κοντά στο κατεχόμενο Κάρμι, θέμα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι θα το θέσει στην αυριανή συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής.

Όπως γράφει η εφημερίδα η Νεκρόπολη καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας.

Το εν λόγω κοιμητήριο ανάγεται στην εποχή του χαλκού.

Στο κοιμητήριο βρέθηκε η μορφή της θεάς της γονιμότητας, που θεωρείται η αρχαιότερη ανθρώπινη μορφή στο νησί, καθώς και αγγεία του μινωικού πολιτισμού, αναφέρει η εφημερίδα.

Περισσότερα για τις Βασιλικές του Αγίου Επιφανίου και της Καμπανόπετρας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, στην περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας/Κωνσταντίας σώζονται τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Επιφανίου που είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βασιλικές της Κύπρου.

Είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο Πατέρα της Εκκλησίας που άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 4ου αι. ενόσω αυτός ήταν ακόμα εν ζωή και τάφηκε εκεί το 403, ενώ δεν είχε ακόμα τελειώσει το κτίσιμο της βασιλικής. Αρχικά η βασιλική κτίστηκε ως εφτάκλιτη με νάρθηκα και αίθριο. Είχε μήκος 57μ. και πλάτος 35μ. Στην επισκευή του 6ου αι. μετατράπηκε σε πεντάκλιτη και κατασκευάστηκε το ημικυκλικό σύνθρονο.

Η βασιλική καταστράφηκε στις πρώτες αραβικές επιδρομές.

Η τρίκλιτη βασιλική της Καμπανόπετρας που βρίσκεται σχετικά κοντά στη βασιλική του Αγίου Επιφανίου  είναι ένα μεγάλο και πολυτελές κτίσμα.

Ο κυρίως ναός είχε εσωτερικές διαστάσεις 42Χ20μ. Είχε δύο σειρές με 12 μαρμάρινους κίονες η καθεμιά. Στα δυτικά υπάρχει αυλή με κιονοστήρικτες στοές (40Χ36μ.), που επικοινωνούσε μέσω τριών εισόδων με το τετράστοο αίθριο (40Χ36μ.). Το πιο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό της βασιλικής της Καμπανόπετρας είναι ότι ανατολικά της κεντρικής αψίδας υπήρχε ένα δεύτερο τρίστοο αίθριο με διαστάσεις 28Χ28μ. που θυμίζει τη Ροτόντα του Παναγίου Τάφου και τη βασιλική της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Στην ανατολική στοά στο μέσον υπήρχε κιβώριο και πιθανότατα κάποια λάρνακα ή θήκη όπου φυλασσόταν κάποιο σημαντικό λείψανο ή Τίμιο ξύλο, γι’ αυτό και ο τυπολογικός συσχετισμός με τον ναό της Αναστάσεως. Για το κτίσιμο της βασιλικής, που χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι., έγινε ευρεία χρήση μαρμάρου από την Προκόννησο γεγονός που φανερώνει ίσως τους ενδυναμωμένους δεσμούς την εποχή αυτή με την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη παρά με την Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για Αμμόχωστο, τόνισε η Σακελλαροπούλου
21:28
Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα
21:13
Tρεις θάνατοι και 789 νέα περιστατικά COVID το Σάββατο
20:33
Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των περιοριστικών μέτρων
19:41
Φωτίου: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στους τακτικισμούς και προσκόμματα της Τουρκίας
19:19
Ιταλία: Το «πράσινο πάσο» θα χρησιμεύει και για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία
18:28
Η Κίνα έκλεισε λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα, ενόψει του τυφώνα Ιν-Φα
18:20
Γαλλία: Διαδηλωτές κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι
18:04
Ελλάδα: 2.472 κρούσματα και 8 θάνατοι
17:42
Xωρίς φρένο οι αυξήσεις στα κατασκευαστικά υλικά - Λύσεις ζητούν Ο.Ε.Β και Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
17:10
Με άδεια ασθενείας η Υπ. Δικαιοσύνης
16:47
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand