Ανανέωση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και καθορισμό κοινής ατζέντας ΕΕ-ΗΠΑ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη ενός Προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017 πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ανανέωση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και τον καθορισμό μιας κοινής ατζέντας για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην μετά την πανδημία εποχή.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες θα δεσμευτούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν δίκαιη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα COVAX και θα ενθαρρύνουν τους δωρητές να κάταστήσουν περισσότερες δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν επίσης για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας, της ετοιμότητας για πανδημία και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία και μελλοντικών εστιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ΠΟΥ.

Τέλος, θα δεσμευτούν να προωθήσουν από κοινού μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030.

Επιπλέον, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της απώλειας βιοποικιλότητας, την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, την προστασία των ωκεανών και την παρότρυνση φιλόδοξων δράσεων από όλους τους άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Ως εκ τούτου, θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για τη Συμφωνία των Παρισίων και την αποτελεσματική εφαρμογή της. Θα επιβεβαιώσουν επίσης την πρόθεσή τους να γίνουν οικονομίες ουδέτερες από το κλίμα έως το 2050 και να πιέσουν τους διεθνείς εταίρους για να επιτύχουν ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στο COP26.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν να αναπτύξουν την εμπορική και επενδυτική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς και να διατηρήσουν και να μεταρρυθμίσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αναζητήσουν ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις σε εμπορικές διαφορές και να αποφύγουν την επιβαρυντική διατλαντική συναλλαγή.
Τέλος, αναμένεται να δώσουν έμφαση στη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στις προσπάθειες επίτευξης ουσιαστικής μεταρρύθμισης του ΠΟΕ.

Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν σχέδια συνεργασίας για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με βάση κοινές δημοκρατικές αξίες. Οι ηγέτες θα ασχοληθούν επίσης με τη συνεργασία σε θέματα AI, ροών δεδομένων, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και άλλων σχετικών θεμάτων.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στο διάστημα, τη συμμετοχή σε διαστημική παρατήρηση της Γης για τη στήριξη των κλιματικών πολιτικών και την ανταλλαγή σχετικά με τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας.

Οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν να συνεργαστούν για να στηρίξουν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, να αποτρέψουν και να επιλύσουν ειρηνικά τις συγκρούσεις, να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες θα καλέσουν να απορρίψουν τον αυταρχισμό σε όλες τις μορφές του.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία για τη χρήση κυρώσεων για την επιδίωξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Θα περιγράψουν ρητά τις προθέσεις τους να υποστηρίξουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο μέσω ενός ευρέος φάσματος δράσεων, όπως υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προώθηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, καταπολέμηση της διαφθοράς, αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προστασία της κοινωνίας των πολιτών και του αστικού χώρου και προώθηση της πολιτικής ενδυνάμωσης των γυναικών.

Επιπλέον, θα συζητήσουν σχέδια για την αύξηση της ανθεκτικότητας κατά της χειραγώγησης αλλοδαπών πληροφοριών, του εξαναγκασμού, των υβριδικών απειλών, των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και άλλων κοινών απειλών για την ασφάλεια.

Η αναζωογόνηση του διαλόγου για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων λύσεων για αποτελεσματική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική σε συνεργασία με τρίτες χώρες, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν στενά και για την Κίνα και τη Ρωσία και να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους συνεργασία σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν τη συμβολή των πρωτοβουλιών ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διατλαντική ασφάλεια και θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας τους για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2021 - 09:48

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.