Κοινή βούληση Κύπρου-Ρουμανίας για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα διασποράς

Την κοινή βούληση τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα διασποράς, εξέφρασαν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου και η Υφυπουργός Διασποράς της Ρουμανίας κα Oana Ursache.

Σήμερα είναι η πέμπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή του Διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας για Θέματα Διασποράς τον Δεκέμβριο του 2018. Η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε θέματα Διασποράς συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.

O Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι η Κύπρος έχει έναν μοναδικό δεσμό αιώνων με τη Ρουμανία, μία γνήσια σχέση και φιλία που βασίζεται σε σταθερές αρχές και αξίες δημιουργώντας ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας με ιστορικά αδελφικές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου είπε: «Ως Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζουμε τη Ρουμανική κοινότητα στην Κύπρο και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα νέων και εκπαίδευσης αφού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία διδάσκονται τη γλώσσα και την ιστορία τους, κρατώντας τους έτσι κοντά στις ρίζες και τον πολιτισμό τους. Θέλουμε να φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στις χώρες μας πιο κοντά μέσα από εκδηλώσεις που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των χωρών μας».

Πρόσθετα, επεσήμανε ότι η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία συναντίληψη και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των Κυπριακών και Ρουμανικών κοινοτήτων της Διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Επίτροπος Προεδρίας ανάφερε ότι έχουν σήμερα ληφθεί κοινές αποφάσεις για συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η Διασπορά των δύο χωρών είναι οργανωμένη, με σκοπό την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας, προσδίδοντας υπέρτατη σημασία στη συνεργασία αυτή, ιδιαίτερα μεταξύ των οργανώσεων της Διασποράς των δύο χωρών, αναφέρθηκε στη θέσπιση μηχανισμών διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα Διασποράς, καθώς, και στη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων με τη συμμετοχή της νεολαίας της Διασποράς των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων συνεργασιών αφού μέσα από τις συνεργασίες αυτές επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, η πολιτισμικότητα της πατρίδας μας που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας πλεονεκτήματα.

Τέλος, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την Υφυπουργό Ρουμανίας για τις πρόσφατες εξελίξεις όσο αφορά στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ρουμανίας για θέματα Διασποράς ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τη φιλοξενία στην Κύπρο και ιδιαίτερα γι’ αυτή την εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση για τα παραπέρα βήματα της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς.

Η κα Ursache είπε ότι «Στην Κύπρο έχουμε μια ζωντανή και δυναμική Διασπορά από την Ρουμανία που αριθμεί γύρω στους 45.000 Ρουμάνους. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην νέα γενιά γι’ αυτό και στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας θα συνδιοργανώσουμε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο και στην Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες όπου έχουμε οργανωμένες κοινότητες Διασποράς».

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου προσκάλεσε την Υφυπουργό Ρουμανίας για θέματα Διασποράς στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 3 μέχρι 6 Αυγούστου 2021

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στη Σωτήρα
06:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.