Η Κύπρος μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος, λέει το Κέντρο Αίματος

Στην Κύπρο οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο ως μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος, που να προέρχεται από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία, αναφέρει το Κέντρο Αίματος, το οποίο σημειώνει ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Κέντρο Αίματος αναφέρει ότι αυτή τη μέρα «οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες μας, που με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό, προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο», για να σημειώσει ότι «σήμερα τιμούμε και ευχαριστούμε τους χιλιάδες αιμοδότες, που προσήλθαν για αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

«Ένα εκπληκτικό αριθμό, αν αναλογιστούμε ότι και αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των Συστημάτων Υγείας παγκόσμια», συμπληρώνει.

Το Κέντρο Αίματος εκφράζει ευχαριστίες προς τους 78.475 αιμοδότες, που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην πανδημία και δεν άφησαν την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος, το ΓΕΕΦ, η Αστυνομία Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY συνδιοργανώνουν σήμερα, 14 Ιουνίου, εθελοντικές αιμοδοσίες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σε όλες τις επαρχίες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας στο Στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, θα διοργανωθεί συμβολική εκδήλωση αφιερωμένη σε όλους τους αιμοδότες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο κτύπημα που επέφερε η πανδημία στην αιμοδοσία ήταν η απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαφωτιστικών εκστρατειών και αιμοδοσιών, που διεξάγονται κάθε χρόνο στα λύκεια, για να συμπληρώσει πως αυτό δεν επέτρεψε να ενισχύσουν σημαντικά το αρχείο με νέους αιμοδότες.

Για αυτό, αναφέρει, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη σηματοδοτεί ταυτόχρονα την προσπάθειά  για προσέλκυση νέων αιμοδοτών.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 10:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.