Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί

Την ελπίδα ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει σε βήματα που θα κάνουν την 24η Απριλίου να ξεχαστεί, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε ‘πολύ πολύ επιτυχημένη’ τη συνεργασία που είχε με τους πρώην Προέδρους των ΗΠΑ Μπους, Ομπάμα και Τραμπ.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “θα είναι η πρώτη μας τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν μετά την ανάληψη της εξουσίας του”. “Πρέπει να συζητήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ σε πρώτο βαθμό. Αφήνοντας πίσω τις φήμες, πρέπει να μιλήσουμε για το τί πρέπει να κάνουμε. Η Η ατζέντα της συνάντησής μας είναι πολύ πιο ευρεία διότι δυστυχώς η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ αρνητική διαδικασία. Αυτή η προσέγγιση μας έχει ενοχλήσει σοβαρά. Δεν μπορούσαμε να το προσπεράσουμε χωρίς να το θέσουμε στην ατζέντα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “υπάρχουν πολλά ζητήματα στο τραπέζι που αφορούν την αμυντική βιομηχανία. Το πιο σημαντικό είναι αυτό των F35. "

Δυστυχώς, παρόλο που η Τουρκία έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της για τα F-35, οι ΗΠΑ δεν τηρούν την υπόσχεσή τους. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις πληρωμές της. Οι ΗΠΑ δεν τηρούν τη σύμβαση παρόλο που η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το τί προσδοκεί από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο απάντησε: “Δεν είναι μια νέα γνωριμία με την Αμερική και τους ηγέτες της Αμερικής. Από την εποχή του Μπους, αργότερα με τον Ομπάμα και τον Τραμπ είχαμε μια διαδικασία. Τώρα έχουμε μια διαδικασία με τον Μπάιντεν. Δεν μπορώ να πω ότι με όλους αυτούς είχαμε κακές μέρες, γενικώς είχαμε πολύ πολύ επιτυχημένες εργασίες.

Τώρα αν πείτε ‘αν η Τουρκία είχε τη στήριξη που ήθελε από την Αμερική’ δεν μπορώ να πω ότι την είχε. Τώρα η Τουρκία είναι από τις πρώτες πέντε χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ που εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά της. Ελπίζω η συνάντησή μας να διαθέτει εκείνη την ευαισθησία ώστε να μας οδηγήσει σε βήματα που θα κάνουν την 24η Απριλίου να ξεχαστεί”.

Aνταπόκριση: Άννα Ανδρέου/Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2021 - 17:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουλίου
Οι αλήθειες και οι μύθοι για τα εμβόλια σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου
14:14
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 30/7
14:05
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 30 Ιουλίου 2021
14:05
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ΧΑΚ την Πέμπτη
13:49
Διαπληκτισμός κατέληξε σε μαχαιρώματα
13:46
Ψηλές θερμοκρασίες στα Βαλκάνια, κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, τις επόμενες εβδομάδες
13:34
Το Παρίσι χαρακτηρίζει μεροληπτική την απόφαση της Αγγλίας να διατηρήσει την καραντίνα που επιβάλλει, λόγω κορονοϊού, στις αφίξεις από τη Γαλλία
13:31
Κλιματικός κίνδυνος για το Ην. Βασίλειο ακόμα και με επίτευξη των διεθνών στόχων για το κλίμα
13:25
Το Νοσοκομείο Αναφοράς επισκέφθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
13:15
Έξι παιδάκια νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο
13:01
Ολυμπιακοί αγώνες: Την Παρασκευή 30/7 σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ οι ημιτελικοί αγώνες ανδρών στο τένις
12:42
ΤΟΚΙΟ 2020: Με Παρέλλη αρχίζει ο στίβος
12:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand