Βραζιλία, ΗΑΕ, Αλβανία, Γκαμπόν και Γκάνα εξελέγησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλβανία, η Γκαμπόν και η Γκάνα εξελέγησαν σήμερα νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2022 και το 2023 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφίξεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου αυτού, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η διετής θητεία τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022. "Η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σαφώς καθορισμένες θέσεις στην εξωτερική πολιτική και η Αλβανία, η οποία θα είναι μέλος στο Συμβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI/ΟΙΣ)", δηλώνει διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η μελλοντική είσοδος των χωρών αυτών για να διαδεχτούν τον Ιανουάριο τον αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, το Βιετνάμ και την Εσθονία, θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο, προβλέπει. "Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα" επιβεβαιώνει άλλος διπλωμάτης που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Η Βραζιλία είναι μια δύναμη από μόνη της", θα διαδεχτεί τη μικρότερη χώρα που έχει υπηρετήσει ποτέ στο Συμβούλιο. Οσον αφορά τα Εμιράτα, "έχουν ρόλο σε αρκετές συγκρούσεις", προσθέτει υπονοώντας την Υεμένη ή τη Λιβύη. Τον Ιανουάριο, η Γκαμπόν και η Γκάνα θα πάρουν και αυτές τις θέσεις που κατέχουν σήμερα ο Νίγηρας και η Τυνησία. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Η Βραζιλία έλαβε 181 ψήφους, τα Εμιράτα 179, η Αλβανία 175, η Γκαμπόν 183 και η Γκάνα 185. Μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Τσαντ, καμιά από αυτές τις πέντε κατανεμηθείσες θέσεις δεν είχε αρκετούς διεκδικητές. Για να εξασφαλιστεί η γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι υποψήφιοι δεν έχουν αντίπαλο στην ομάδα τους, πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εδώ και χρόνια, οι περιφερειακές ομάδες συνηθίζουν να ορίζουν εκ των προτέρων τους υποψηφίους για τις θέσεις που τους αναλογούν ώστε να αποφεύγουν αδελφοκτόνες αντιπαλότητες.

Εχοντας τα τελευταία χρόνια έως πέντε μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της καθώς δεν θα έχει τον Ιανουάριο παρά μόνο δυο μέλη, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 μέλη συνολικά, από τα οποία πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και δέκα μη μόνιμα μέλη, που ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε χρόνο. Είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης στρατιωτικής βίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2021 - 06:20

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.