Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ η Ελλάδα το 2021

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82% θα βρεθεί η Ελλάδα το 2021, εκτιμά ή συμμαχία, σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προ της επικείμενης συνόδου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3,52% και η Κροατία με 2,29%. Το όριο του 2% ξεπερνούν επίσης ΗΒ, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.

Η Ελλάδα το 2021 θα εκπληρώσει το 2021 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και το 2ο κριτήριο, αυτό του να προορίζονται οι δαπάνες σε εξοπλισμούς, σημειώνοντας 38,5% και ευρισκόμενη στην τρίτη υψηλότερη θέση σε αυτή την κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Το κριτήριο αυτό δεν εκπληρώνουν μόνο η Γερμανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι συλλέγει δεδομένα αμυντικών δαπανών από τους Συμμάχους και τα δημοσιεύει σε τακτική βάση. Κάθε Υπουργείο Άμυνας των Συμμάχων αναφέρει τρέχουσες και εκτιμώμενες μελλοντικές αμυντικές δαπάνες σύμφωνα με έναν συμφωνημένο ορισμό των αμυντικών δαπανών. Τα ποσά αντιπροσωπεύουν πληρωμές από μια εθνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να γίνουν, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεών της, εκείνων των Συμμάχων ή της Συμμαχίας. Στα στοιχεία και τους πίνακες που δημοσιεύθηκαν το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί επίσης οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες που διατίθενται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ ECFIN) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Λόγω των διαφορών μεταξύ αυτών των πηγών και των εθνικών προβλέψεων για το ΑΕΠ, καθώς και του ορισμού των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των εθνικών ορισμών, τα αριθμητικά στοιχεία που εμφανίζονται στην παρούσα έκθεση ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύονται από τις εθνικές αρχές ή δίνονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι δαπάνες εξοπλισμού περιλαμβάνουν δαπάνες για σημαντικό εξοπλισμό καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη αφιερωμένη σε σημαντικό εξοπλισμό. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Η τελευταία ημερομηνία λήψης των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την έκθεση ήταν η 2η Ιουνίου 2021. Τα στοιχεία για το 2020 και το 2021 είναι εκτιμήσεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουνίου 2021 - 16:12

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.