Κ. Κούσιος: H δημοσιογραφία να επανακτήσει τη θέση που της αρμόζει (video)

Μια επίθεση που αποσκοπεί στη φίμωση ενός δημοσιογράφου, όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού του ατόμου, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αποτελεί επίσης προσβολή της συλλογικής βαθιάς αξίας της ελευθερίας της έκφρασης και συγκεκριμένα του δικαιώματος να διατυπώνουμε απόψεις και να αναζητούμε και να μεταδίδουμε πληροφορίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Πρόσθεσε πως "θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τη δημοσιογραφία να επανακτήσει τη θέση που της αρμόζει, να βοηθήσουμε τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και ειδικότερα να βοηθήσουμε το κοινό να επιστρέψει στην αξιόπιστη, φερέγγυα δημοσιογραφία".

Σε χαιρετισμό του σήμερα στο Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία», που συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο κ. Κούσιος είπε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βασικός ρόλος των δημοσιογράφων και άλλων φορέων της ενημέρωσης όσον αφορά στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων, της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και της κατάχρησης εξουσίας, συχνά οδηγεί στην έκθεσή τους σε εκφοβισμό, απειλές, παρενόχληση και βία".

"Περαιτέρω, μπορεί να υπόκεινται σε δικαστικές διαδικασίες, σε στέρηση της ελευθερίας, και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, σε βασανισμούς, ακόμη και στον θάνατο. Τα κράτη μέλη έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα όλων των ατόμων που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους", πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

Σημείωσε πως "όλοι αναγνωρίζουμε και εορτάζουμε τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από την τεχνολογική άνθηση των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ελέγχους και ισορροπίες. Σήμερα, προχωράμε στο στάδιο της πολιτικής δέσμευσης και σταθερής συμφωνίας για τη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος μέσων ενημέρωσης και κατ’ επέκταση υγιών δημοκρατικών διαδικασιών και κοινωνιών".

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και μέσω της καθημερινής συνεργασίας του με δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, βλέπει πως οι μηχανές αναζήτησης, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της κατανομής των ειδήσεων και της πληροφόρησης.

"Αυτό έχει αντίκτυπο στα επιχειρηματικά μοντέλα της παροδοσιακής δημοσιογραφίας, στους διαθέσιμους πόρους για τη δημοσιογραφία, καθώς και στις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα. Η έξαρση της νόσου COVID-19 έχει ενισχύσει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και ο χώρος της επικοινωνίας γενικότερα", σημείωσε.

Ανέφερε πως "η παρεμπόδιση των δημοσιογράφων και άλλων φορέων των μέσων ενημέρωσης από την επιδίωξη της αλήθειας ή την ενθάρρυνση της αυτολογοκρισίας, επιδεινώνεται από την επιθετική ρητορική, τις εκστρατείες κακής πληροφόρησης/παραπληροφόρησης, που διοργανώνονται από συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδιωτικούς φορείς ως απάντηση στις επικρίσεις".

"Οι σκοτεινές, περιθωριακές πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες για άμεση επικοινωνία με τη βάση τους, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους, όχι μόνο εκτοπίζοντάς τους από τον δημόσιο διάλογο, αλλά παραπλανώντας το ανυποψίαστο κοινό, αποστερώντας του την αλήθεια και τα γεγονότα", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Γι αυτό, πρόσθεσε, "θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τη δημοσιογραφία να επανακτήσει την θέση που της αρμόζει, να βοηθήσουμε τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και ειδικότερα να βοηθήσουμε το κοινό να επιστρέψει στην αξιόπιστη, φερέγγυα δημοσιογραφία".

"Για το σκοπό αυτό χρειάζεται άμεση, αποτελεσματική δράση. Αυτό το συνέδριο μας προσφέρει το κατάλληλο βήμα για να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και να δεσμευτούμε για την επιδίωξη της εφαρμογής τους", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για το βίντεο του χαιρετισμού του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πατήστε εδώ.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουνίου 2021 - 11:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand