Εκπρόσωπος Κομισιόν στο ΡΙΚ: Όταν η Κύπρος καταργήσει πλήρως το πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων θα ξαναδούμε την προσφυγή (video)

Ο εκπρόσωπος της Κομισσιόν Christian Wigant δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι αρχές στην Κύπρο πρέπει να τερματίσουν πλήρως το καθεστώς χρυσών διαβατηρίων στο σύνολό του και να σταματήσουν να επεξεργάζεται τις εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν και όταν οι αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα το εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε χθες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant είπε στο ΡΙΚ τα εξής: "χθες, η Κομισιόν έκανε τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών που διαχειρίζονται η Κύπρος και η Μάλτα, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια".

"Η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, και οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το σχέδιό της, συνεχίζει να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

"Η Κομισιόν αποστέλλει επίσης μια πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα, στην οποία επεκτείνει τις ανησυχίες της στο νέο καθεστώς υπηκοότητας των επενδυτών που θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους", είπε.

"Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών που προσφέρουν συστηματικά την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ", υπενθύμισε.

"Η κυπριακή και η μαλτέζικη κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραβίασης", δήλωσε ο Christian Wigant στο ΡΙΚ.

Διευκρίνισε επίσης ότι "ενώ η Κύπρος κατάργησε το πρόγραμμά της και σταμάτησε να εξετάζει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία αυτών των αιτήσεων παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ".

"Όπως ανέφερε "εάν και όταν κάποιο από τα κράτη μέλη  τερματίσει το καθεστώς στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα επανεξετάσει την κατάσταση, δεν θα κάνω εικασίες σε αυτό το στάδιο για τα πιθανά επόμενα βήματα".

"Φυσικά, όμως, σημειώνουμε τα ευρήματα μιας ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο, και τώρα ενδιαφερόμαστε φυσικά πώς σχεδιάζουν οι κυπριακές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη μας. Και έτσι Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, είναι, τώρα είναι σειρά της Κύπρου να το εξετάσει, και από την πλευρά της να απαντήσει στην Κομισιόν εγκαίρως, σχετικά με το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας ".

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-207427

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand