EE: 'Εκδοση ομολόγων και χρεογράφων για χρηματοδότηση NextGenerationEU

Σε συνέχεια της έγκριση της απόφασης περί ίδιων πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ , η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά να συγκεντρώνει πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω του NextGenerationEU και συγκεκριμένα σκοπεύει να συγκεντρώσει 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων (EU-Bonds) το 2021, τα οποία θα συμπληρωθούν από μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (EU-Bills) της ΕΕ για την κάλυψη των υπόλοιπων χρηματοδοτικών απαιτήσεων.

Το ακριβές ποσό τόσο των EU-Bonds όσο και των EU-Bills θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η Κομισιον θα αναθεωρήσει τη σημερινή αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Ο στόχος είναι με αυτά τα χρήματα να αρχίσει η χρηματοδότηση των ΚΜ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και του NextGenerationEU γενικότερα.

Το σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται σε μια αρχική εκτίμηση των αναγκών των κρατών μελών όσον αφορά τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις.

Η Κομισιόν θα ενημερώσει το σχέδιο χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει μια πιο ακριβή επισκόπηση των αναγκών χρηματοδότησης των κρατών μελών της ΕΕ για τους τελευταίους μήνες του έτους.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εξέδωσε επίσης σήμερα την απόφαση ετήσιου δανεισμού για το 2021. Η απόφαση περιλαμβάνει τα ανώτατα ποσά που εξουσιοδοτείται να δανειστεί έως το τέλος του έτους και σκοπεύει να ολοκληρώσει τώρα τις προετοιμασίες για την πρώτη έκδοση του NextGenerationEU που αναμένεται αργότερα τον Ιούνιο. Τα πρώτα EU-Bills θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο όταν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα δημοπρασιών της ΕΕ.

Ο Johannes Hahn, Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε σχετικά "σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στις προετοιμασίες για την πρώτη πράξη δανεισμού για τη χρηματοδότηση της συλλογικής ανάκαμψης μέσω του NextGenerationEU. Εκδίδοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων και χρησιμοποιώντας πρόσθετους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς φέτος, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες των κρατών μελών και να τα θέσουμε στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη".

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές - έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018 ή έως περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Αυτό θα μεταφράζεται σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μεταξύ των μέσων του 2021 και του 2026, γεγονός που θα καταστήσει την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη έκδοση ομολόγων θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας και θα οργανωθεί με τα ιδρύματα που περιλαμβάνονται στο Πρωτεύον Δίκτυο Αντιπροσώπων της Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου. Προβλέπονται περαιτέρω κοινοπραξίες πριν από το τέλος Ιουλίου.

Τέλος η Κομιισόν σκοπεύει επίσης να αρχίσει να εκδίδει EU-Bonds και EU-Bills μέσω διαδικασιών δημοπρασίας από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα δημοπρασιών, η Κομισιόν θα οργανώνει τακτικά κοινοπραξίες και πλειστηριασμούς για τα ομόλογα. Θα οργανώσει επίσης τακτικούς πλειστηριασμούς για τα EU-Bills. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ημερομηνίες δημοπρασίας, καθώς και σχετικά με τη δομή του προγράμματος EU-Bill, θα δημοσιευθούν πριν από την έναρξη του πρώτου πλειστηριασμού, αργότερα φέτος.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Ιουνίου 2021 - 15:40

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand