Μήνυμα της υπουργού εργασίας για τη γιορτή της μάνας

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην κάθε μάνα που τιμούμε για την ανεκτίμητη προσφορά της.Μέσα από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους 14 μήνες, οι γυναίκες έχουν επωμισθεί δυσανάλογο βάρος και αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στα επαγγέλματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και στις προϋπάρχουσες ανισότητες και στερεότυπα τα οποία επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα.Σε όλες τις γυναίκες, τις μάνες, με σεβασμό αναγνωρίζουμε, τιμούμε και θαυμάζουμε την προσφορά, την ικανότητα, την εργατικότητα, το πάθος και τον δυναμισμό της Κύπριας μάνας.Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει τη στήριξη της γυναίκας, της μάνας και της οικογένειας ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική, την ισότητα των φύλων και τη στήριξη της οικογένειας.Κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουμε προωθήσει και εφαρμόσει σημαντικές πολιτικές όπως:

·       Επαναφέραμε το επίδομα μάνας για τις πολύτεκνες μητέρες.

·       Έχουμε αυξήσει το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, μετατρέποντας το παράλληλα σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας.

·       Εισήξαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα του κάθε πατέρα ως επίσης και της μητέρας που χρειάζεται κατά την περίοδο αυτή επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη.

·       Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων.

·       Αναγνωρίσαμε μέσω νομοσχεδίου το δικαίωμα της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας, καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα με βάση τις νομοθεσίες.

·       Διασφαλίσαμε το δικαίωμα της γυναίκας σε επίδομα μητρότητας ή πατρότητας σε περιπτώσεις όπου δικαιούχος απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου του παιδιού το οποίο χρειάζεται νοσηλεία στο εξωτερικό. Με την προηγούμενη νομοθεσία, στις περιπτώσεις αυτές η μητέρα έχανε το δικαίωμα σε επίδομα μητρότητας.

·       Συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες που αποκτούν ένα νέο παιδί να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη για τη φροντίδα του βρέφους.

·       Έχουμε επεκτείνει το Σχέδιο δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από το δεύτερο παιδί.

·       Δημιουργήσαμε το Σπίτι της Γυναίκας και το Σπίτι του Παιδιού.

·       Στοχεύουμε στην καθιέρωση της γονικής άδειας μετ’ απολαβών.

Επιπρόσθετα, στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σημαντικές επενδύσεις που τροχοδρομούνται στο πλαίσιο ανάκαμψης από την πανδημία, με επίκεντρο και ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε δομές και πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και την επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ώστε όλες οι γυναίκες να απολαμβάνουν ισότιμα όλες τις ευκαιρίες, επαγγελματικές και κοινωνικές, που δικαιούνται και αξίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή σειράς πολιτικών, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για παροχή ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την βρεφική ηλικία σε όλα τα παιδιά και την ενίσχυση της στήριξης της οικογένειας.

Τη συμβολική αυτή μέρα εύχομαι χρόνια πολλά και εκφράζω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου σε όλες τις μητέρες και διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για την ουσιαστική στήριξή τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2021 - 11:47

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.