Η αναστολή εκποιήσεων μέχρι την 31η Ιουλίου ευκαιρία για εξωδικαστικές λύσεις, λέει ο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Ευκαιρία στους δανειολήπτες για να επιλύσουν εξωδικαστικώς τα προβλήματά τους με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να αποφευχθούν οι εκποιήσεις, αποτελεί η θέσπιση του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 31η Ιουλίου για δάνεια που αφορούν κύρια κατοικία μέχρι €500.000, επαγγελματική στέγη και αγροτεμαχίου μέχρι €250.000, λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξέδωσε σημείωμα προς τους δανειολήπτες με αφορμή την δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Τροποποιητικού νόμου του 2021 με τον οποίο αναστέλλονται οι εκποιήσεις μέχρι την 31η Ιουλίου της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, της επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίου του δανειολήπτη.

«Θεωρούμε ότι η μετατροπή των όσων ψήφισε η Βουλή σε νόμου του Κράτους, δίνει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να εξετάσουν την προοπτική επίλυσης των προβλημάτων τους, ακολουθώντας εξωδικαστικές διαδικασίες, ούτως ώστε, μετά τη λήξη διάρκειας του Νόμου, να ελαχιστοποιηθούν οι εκποιήσεις», αναφέρει στο σημείωμά του ο κ. Ιωάννου.

Επαναλαμβάνει ταυτόχρονα την ανάγκη αξιοποίησης του Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο οποίος εμπεριέχεται στη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την εξωδικαστική διευθέτηση αναδιαρθρώσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, νοουμένου ότι τα δύο μέρη (Τράπεζα και δανειολήπτης) προσέρχονται στη σχετική διαδικασία με καλή πίστη και αντικειμενικό σκοπό τη δίκαιη και λογική διευθέτηση της υφιστάμενης εκκρεμότητας μεταξύ τους», τονίζει.

Λέγοντας ότι με την έκδοση του συγκεκριμένου Νόμου, δυνατόν να καθίσταται εφικτή η παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για αντιμετώπιση προβλημάτων εκποίησης, μόνο όταν υποβάλλονται ενώπιόν του, νομίμως διατυπωθέντα παράπονα παραβίασης του συγκεκριμένου νόμου,  ο κ. Ιωάννου καλεί τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων να προχωρήσουν άμεσα σε αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκποιήσεων ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, οι οποίες εμπίπτουν στις κατηγορίες που καθορίζει ο Νόμος, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υποβολή σχετικών παραπόνων στον Επίτροπο.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΗΦ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2021 - 12:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand