Για "εγκατάλειψη του τοπικού κινηματογράφου" κάνει λόγο η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Για "εγκατάλειψη του τοπικού κινηματογράφου" κάνει λόγο η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε και καλεί τον υπουργό Οικονομικών και ιδιαίτερα τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να ανταποκριθούν άμεσα και να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους με οικονομική ενίσχυση του ταμείου της ΣΕΚιν, που χρηματοδοτεί δημιουργούς σε ένα πολύ υποσχόμενο τομέα, που με την τοπική ανάπτυξη του θα φέρει πολλά οφέλη στο νησί μας. 

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου:

" Στις 5/5/2021 έληξε η προθεσμία αιτήσεων για χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για το 2021-2022 που προκήρυξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) έλαβε τουλάχιστον 70 αιτήσεις για παραγωγές, πολλές από τις οποίες είναι και συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Στις παραγωγές αυτές θα εργαστούν σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, τεχνικοί, εικαστικοί, μουσικοί και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες από πολλούς και διάφορους κλάδους.

Το κονδύλι της ΣΕΚιν καθορίστηκε στο ενάμισι εκατομμύριο το 2011 και παραμένει το ίδιο τα τελευταία 10 χρόνια! Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι με ενάμιση εκατομμύριο, ένα ποσό που μετά βίας καλύπτει τα έξοδα ΜΙΑΣ παραγωγής χαμηλού προϋπολογισμού στην Ευρώπη, μπορούν να καλυφθούν περισσότερες από μια χούφτα αιτήσεων. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για τον κινηματογράφο. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό. Ας ξεκινήσουμε από φέτος. Από τώρα!

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου έχει στείλει αμέτρητες επιστολές σε στελέχη του κράτους και στους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς ποτέ να βρει ανταπόκριση σε αιτήματα, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν την οικονομική στήριξη της τοπικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το κράτος στηρίζει διαχρονικά πολλά ήδη βιομηχανιών, γιατί όχι και την κινηματογραφική; Είναι χιλιάδες τα άτομα που εργάζονται στον οπτικοακουστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, όπως και τόσοι άλλοι τομείς του πολιτισμού. 

Η κυβέρνηση από την άλλη, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη όσον αφορά λεφτά που παραχωρούνται στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων για προσέλκυση ξένων ταινιών, τολμώντας να επενδύσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ για ένα σχέδιο με πολύ προβληματικές διαδικασίες και κίνητρα, όπως διαφαίνεται από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα δαπανηθεί ολόκληρο το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει η Βουλή για το 2021. Ζητούμε λοιπόν να αξιοποιηθεί ένα μέρος των λεφτών αυτών και για φέτος να μεταφερθούν τουλάχιστον τα 5 εκατομμύρια στο ταμείο της ΣΕΚιν, για να πραγματοποιηθούν όσο περισσότερες Κυπριακές παραγωγές / συμπαραγωγές είναι δυνατό και να εργαστεί επιτέλους ο κόσμος της Κύπρου. Θα έπρεπε να υπάρχει ήδη πρόνοια για την ενίσχυση του τοπικού κινηματογράφου από τα εισοδήματα του σχέδιού κινήτρων, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

Αναμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών και ιδιαίτερα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα ανταποκριθούν άμεσα και ότι θα δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους με οικονομική ενίσχυση του ταμείου της ΣΕΚιν, που χρηματοδοτεί δημιουργούς σε ένα πολύ υποσχόμενο τομέα, που με την τοπική ανάπτυξη του θα φέρει πολλά οφέλη στο νησί μας. 

Τα λεφτά είναι εκεί. Είναι εγκεκριμένα. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα." 

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαΐου 2021 - 16:27

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand