Ενεργήσαμε πάντα καλόπιστα, με πλήρη διαφάνεια, είπε εκπρόσωπος της PWC στην Ερευνητική για τις Πολιτογραφήσεις

Ενεργήσαμε πάντα καλόπιστα και με πλήρη διαφάνεια αναφορικά με τις αιτήσεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), δήλωσε ο Θεόδωρος Παρπέρης, Συνέταιρος στην PWC, ενώπιον της Ερευνητική Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τα έσοδα της PWC από τις υπηρεσίες πολιτογράφησης ήταν ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων για την περίοδο 2010-2020 και έφτασαν περίπου στο 1,4% του συνολικών εσόδων, κάπου στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει συστηματικά σειρά προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία για ενίσχυση και παρακολούθηση και έλεγχο των αιτητών και των παρόχων στο ΚΕΠ, από το 2012 και μετά.

Όπως είπε η PWC ήταν πάντα εναντίον σε οποιαδήποτε διαφήμιση του ΚΕΠ και είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμοδίους, ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το πρόγραμμα. Ανέφερε ακόμα ότι ακολουθούσαν πάντα τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες τους.

Για το ΚΕΠ είπε, είχε αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον από υφιστάμενους πελάτες τους και επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εσωτερικών για να συλλέξουν πληροφορίες, ωστόσο όπως είπε με τις πρώτες αιτήσεις υπήρχε σημαντική διαφωνία στα οικονομικά κριτήρια που έθεταν Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι πελάτες τους σε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα και στο τέλος να μην προχωρήσουν οι αιτήσεις τους και να μείνουν εκτεθειμένοι, με βάση το κριτήριο των άμεσων επενδύσεων όπως το ερμήνευε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι μετά από διαβουλεύσεις τα Υπουργεία επέκτειναν τα κριτήρια.

Όσον αφορά την αίτηση για πολιτογράφηση παραδέχτηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπέγραφαν ως εγγυητές άτομα της εταιρείας, εκ μέρους της εταιρείας, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς, ανέφερε, ενεργούσαμε πάντα καλόπιστα και με τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ανέφερε ότι έχουν υποβάλει 243 αιτήσεις σε μια περίοδο 10 ετών, εγκρίθηκαν 217, οι τρεις απέσυραν τις αιτήσεις τους, απορρίφθηκαν 5 και εκκρεμούν 18. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, ανέφερε ήταν το 2020 και αυτό έγινε είτε επειδή ήταν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, είτε επειδή υπήρχαν για αυτούς αναφορές στον Τύπο και όχι γιατί είχαν καταδικαστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην προώθηση αιτήσεων εκ μέρους της PWC.

Ανέφερε επίσης ότι μετά από τον έλεγχο που γινόταν από την εταιρεία υπήρχαν και περιπτώσεις που υπόθεση παραπέμφθηκε στην ΜΟΚΑΣ. Ανέφερε ότι ο έλεγχος γινόταν τόσο με το σύστημα world-check αλλά και από το διεθνές δίκτυο της PWC και με δικούς τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εταιρεία ελέγχεται τακτικά από αρμόδια εποπτικά όργανα όπως ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και δεν είχαν οποιεσδήποτε κυρώσεις, μόνο κάποιες συστάσεις για τις πολιτογραφήσεις που κατά τη γνώμη του δεν είναι κάτι σοβαρό.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν ασκήσει παρεμβάσεις για προώθηση αιτήσεων, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ με αδιαφανή και αθέμιτο τρόπο, και ότι υπήρξε επικοινωνία με αρμόδια υπουργεία μόνο για να κάνουν εισηγήσεις και να λάβουν γνώση για το που βρίσκονται αιτήσεις που εκκρεμούσαν, ενώ στάλθηκε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό ή υπουργείο όταν υπήρχαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ωστόσο ανέφερε, ότι δεν εξάσκησαν πίεση με την κακή έννοια του όρου.

Ερωτηθείς για παρέμβαση πρώην Υπουργού Οικονομικών, προηγούμενης Κυβέρνησης για προώθηση δύο υποθέσεων τους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είπε ότι αυτό έγινε μετά την διαφορά στην ερμηνεία των κριτηρίων που υπήρξε μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς για θέμα που προέκυψε με την Interpol με αυτά τα δύο πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν, είπε ότι από το 2004 μέχρι το 2018 που ήταν πελάτες τους δεν περιήλθε τίποτα στην αντίληψή τους έχοντας κάνει και τους απαραίτητους ελέγχους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται πλέον στη λίστα της Interpol.

Όσον αφορά τις συλλογικές αιτήσεις είπε, ότι οι ίδιοι ήταν κάθετα εναντίον στην μείωση των οικονομικών κριτηρίων γιατί χανόταν η αξιοπιστία του επενδυτικού προγράμματος. Είπε ότι προχώρησαν σε μια συλλογική αίτηση επειδή πράγματι υπήρξε μια συλλογική επένδυση, ενώ στη συνέχεια τους είπαν ότι θα μπορούσαν να αποδεχτούν συλλογικές αιτήσεις αν προέρχονταν από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Τέλος είπε ότι άποψη της εταιρείας ήταν ότι διαχρονικά θα έπρεπε να προστατευτεί η αξιοπιστία του προγράμματος και να επεκταθεί σε καινοτόμες επιχειρήσεις και άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαΐου 2021 - 21:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Με την Τζέιν Χολ Λουτ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
10:00
Ανάσα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω μεγάλου αριθμού κρατήσεων κατά το τριήμερο του κατακλυσμού
09:56
Έντονη ανησυχία για το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού
09:54
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχτηκε το κατηγορητήριο για κλείσιμο HDP
09:51
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο τεχνικός της ΑΗΚ ο οποίος νοσηλευόταν στην Αθήνα
09:38
Euro 2020: Αγγλία και Τσεχία διεκδικούν πρωτιά στον Δ΄ Όμιλο, Κροατία και Σκωτία ψάχνουν πρόκριση
09:34
Αυστραλία-κορονοϊός: Παράταση για μία εβδομάδα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο Σίδνεϊ
09:28
Τα σημεία δειγματοληψίας rapid test σήμερα Τρίτη
09:25
Πυρκαγιά σε αποθήκη εταιρείας παραγωγής χαλουμιού στα Ανάγεια
09:15
Αποφασίσαμε με Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν να εντείνουμε τις επαφές μας, δήλωσε ο Ερντογάν
09:03
Τα πάρτι των γενεθλίων, ιδίως τα παιδικά, βοηθούν στην εξάπλωση του κορονοϊού
08:31
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand