Η ΕΕ χρειάζεται ταχύτερη, πιο ενωμένη και αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις επεσήμανε ο ΥΠΑΜ στο Συμβούλιο

Την ανάγκη της ΕΕ για μια ταχύτερη, πιο ενωμένη και πιο αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών του του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ.

"Είχαμε σήμερα ένα εποικοδομητικό διάλογο, για τον καθορισμό της Στρατηγικής Πυξίδας, που αφορά το πλαίσιο των ενεργειών εν σχέση με την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία", επεσήμανε ο Υπουργός μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.

"Ως Κύπρος υποστηρίξαμε ότι, η ΕΕ χρειάζεται ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις, ενισχύοντας τη στρατηγική της αυτονομία, ενώ υποδείξαμε την σημασία για συντονισμένη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε.

"Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ταχθήκαμε υπέρ μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων και ειδικά των υβριδικών απειλών", σημείωσε.

"Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ, οργανισμούς τους οποίους η Κύπρος στηρίζει ενεργά, τόνισε.

"Στο περιθώριο της συνάντησης είχα μεταξύ άλλων, διμερή συνάντησή με την Γερμανίδα ομόλογο μου όπου συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την εμβάθυνση της αμυντικής μας συνεργασίας, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στο Κυπριακό", κατέγραψε ο Υπουργός.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκαν οι επιχειρησιακές και αμυντικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ο στρατηγικός διάλογος για τον καθορισμό της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, εστιάζοντας στη διαχείριση κρίσεων στην περιφέρεια και το εσωτερικό της Ένωσης.

Όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Υπουργός, "βασιζόμενη στο συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό του συνδυασμού μη στρατιωτικών και στρατιωτικών εργαλείων που διαθέτει, και χρησιμοποιώντας μια πιο πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση, η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία".

Τόνισε δε τη σημασία υποστήριξης των αποφάσεων της Ένωσης μέσω δικών της δυνατοτήτων για αντιμετώπιση απειλών και ανέφερε ως παράδειγμα τη συντονισμένη ναυτική παρουσία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή της.

Ο Υπουργός, σε παρέμβασή του, εξέφρασε "την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εξελισσόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και την επίτευξη μιας πιο ρεαλιστικής, διαφανούς και ουσιαστικής προσέγγισης".

"Η Κύπρος υποστηρίζει μίαν αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων, της ανάπτυξης στρατιωτικής ικανότητας και των υβριδικών απειλών", ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Επιπλέον σσε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα πολύτιμη συνεισφορά των υπηρεσιών του Κέντρου στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της ΕΕ και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για την υποστήριξη που παρείχε το Κέντρο στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της και δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου για ενίσχυση της συνεισφοράς της προς το Κέντρο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Χ.Πετρίδης είχε διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογο του Άννεγκρετ Κραμπ - Καρρενμπαουερ, με αντικείμενο την ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. O Υπουργός ενημέρωσε την ομόλογό του και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Aνταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2021 - 19:05

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Φίλιπ Λέιν (EKT): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του
14:05
Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό
13:47
Συνεχίζεται η διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης - Aύριο νεότερα για την πορεία υποθέσεων
13:40
Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit
13:25
Φον ντερ Λάιεν: «Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή»
13:18
Την έντονη αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσαν αναφορές σε βάρος της από την Ερευνητική Επιτροπή
13:16
Τι αλλάζει από 3/7 για πλαστικά μιας χρήσης
13:12
Πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, λέει το Υπουργείο Υγείας
12:49
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής για να καθορίσει τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
12:31
Ινστιτούτο Ρόιτερς: Η πανδημία προκάλεσε δίψα για αξιόπιστες ειδήσεις
12:31
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία κοινής μονάδας κυβερνοασφάλειας των 27 της ΕΕ
12:17
Times: Πλήρης άρση μέτρων, ακόμα και χρήσης μάσκας, στις 19 Ιουλίου στην Αγγλία
12:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand