Επιμένουν στο θέμα της κυριαρχίας, διαπραγματευτική ομάδα, Τατάρ και Ερτουγρούλογλου

«Δεν εγκατέλειψε την αποφασιστικότητά του στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αναζητεί διέξοδο για το τι μπορεί να γίνει πέραν από τις αποφάσεις του ΣΑ, περιλαμβανομένης της δικής του πρωτοβουλίας. Αυτή είναι η δική μου αξιολόγηση», δήλωσε ο τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν.

Η πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στην Γενεύη, είπε, είναι προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης λύσης, μια κίνηση για να σπάσει το στάτους κβο, ενώ για τις παραμέτρους του ΟΗΕ ανέφερε ότι «είναι δυναμικές» αλλά «δεν αποτελούν ένα κατάλληλο πλαίσιο υπό τις συνθήκες. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να είναι εκτός της βούλησης της τ/κ και της ε/κ πλευράς». Τα ΗΕ, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα να επιβάλλουν οποιαδήποτε φόρμουλα στις πλευρές. «Ο βασικός στόχος των ΗΕ είναι να εργαστούν να επιτύχουν μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές και θα την αποδεχθούν με την δική τους θέληση».

Επικαλούμενος δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιιάδη στην επέτειο της ΕΟΚΑ, ο κ. Ογλκιούν υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο ένα δικοινοτικό ζήτημα

Επανέλαβε δε ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν παζαρεύεται και δήλωσε ετοιμότητα να συζητήσουν με την ε/κ πλευρά για το τί είδους συνεργασία μπορούν να έχουν που να δεσμεύεται από την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

Ταχσίν Ερτουγρούλογλου

Αυτό που τέθηκε στην Γενεύη είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του ψευδοκράτους «με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», ανέφερε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μιλώντας σε ΜΜΕ από το Αζεερμπαϊτζάν.

Χαρακτήρισε την άτυπη σύνοδο ως ένα ιστορικό σταυροδρόμι της 58χρονη πορεία του Κυπριακού, ενώ το ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν συνομιλίες, ο κ. Ερτουγρούλογλου το χαρακτήρισε αναμενόμενο.

Ενόσω συνεχίζεται η ανισότητα που έχουν υποστεί οι Τ/κ, πρόσθεσε, είναι ανέφικτο να βρεθεί ένα κοινό έδαφος. «Η ουσία του Κυπριακού είναι το στάτους. Όσο η μια πλευρά αντιμετωπίζεται ως κράτος και η άλλη ως κοινότητα, δεν είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα. Θα ήθελα να τονίσω ότι το ίσο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν είναι ζητήματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης ή παζαρέματος, είναι βασικές μας αρχές».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας ότι προγραμματίζει ακόμη μια άτυπη συνάντηση σε 2 – 3 μήνες, όμως οι Τ/κ δεν αποδέχθηκαν οι άτυπες να συνεχίζονται επ’ άπειρον. «Ως τ/κ πλευρά, με την ίδια καλή πρόθεση, θα συμμετάσχουμε για να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία και εάν η ε/κ πλευρά βλέπει θετικά την πρόταση για συνεργασία, μπορεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει στην ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, συνέχισε, «εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει την ίδια αδιάλλακτη στάση, τότε η τδβκ με την στήριξη της μητέρας πατρίδας, θα φέρει στην ατζέντα την πολιτική αναγνώρισης», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε πει ότι «από την Γενεύη επιστρέψαμε ευτυχισμένοι και βρήκαμε αυτό που αναμέναμε. Η στάση μας ήταν ξεκάθαρη. Ξέραμε τι θα πει η ε/κ πλευρά, δεν μας εξέπληξαν». Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι η διεθνής πολιτική έναντι της Κύπρου.

Για μια νέα άτυπη συνάντηση, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι η ε/κ πλευρά έθεσε «σκληρούς όρους» λέγοντας ότι αν υπάρξουν νέες κινήσεις από τουρκικής πλευράς στο Βαρώσι ή στη θάλασσα για τους υδρογονάνθρακες δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη 5 + 1 συνάντηση. Αυτά είναι παιχνίδια μιας πλευράς που για χρόνια την καλομαθαίνουν, είπε.

Το να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και η ομοσπονδία είναι μια εποχή που έληξε, κατά τον κ. Ερτουγρούλογλου. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Βρετανία, δήλωσε ότι είχαν και διμερή συνάντηση με τον Ντομινίκ Ράαμπ στην Γενεύη, όπου «δεν συζητήσαμε τίποτε εκτός της επίσημης πολιτικής».

«Η Βρετανία δεν θα φέρει για το χατίρι μας, στην ατζέντα πολιτικές που θα τις προκαλέσουν προβλήματα με την ε/κ πλευρά για εμάς. Ινσιαλλάχ, να κάνω λάθος».

Ογουζχάν Χασίπογλου

Κατ’ εμένα το μόνο σημαντικό για τους Βρετανούς είναι οι Βάσεις στην Κύπρο, δήλωσε το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου. Πρόσθεσε δε ότι τα ΗΕ δεν τους είπαν υπάρχουν οι αποφάσεις του ΣΑ και γι’ αυτό επιβάλλεται να συζητήσετε την ομοσπονδία. «Άκουσε προσεκτικά την πρόταση μας και την κατέγραψε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ως όρο για την επόμενη άτυπη συνάντηση η Τουρκία να μην προβεί σε νέες κινήσεις στο Βαρώσι και την ΑΟΖ αλλά δεν απάντησε όταν ο Ερσίν Τατάρ του είπε «δηλαδή εσύ θέλεις να διατηρήσουμε το (υφιστάμενο) στάτους. Τότε εσύ θα κάνεις κάποιο βήμα όσον αφορά την απομόνωση εναντίον μας, την άρση των εμπάργκο και να ανοίξει το Ερτζιάν (ΣΣ: το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) για διεθνείς πτήσεις;».

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαΐου 2021 - 18:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαΐου
Ελβετία - κορονοϊός: Σαφής μείωση των κρουσμάτων παρά τη χαλάρωση των μέτρων
21:38
Την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ
21:14
Σε 65 σημεία δειγματοληψίας τα rapid test την Παρασκευή
21:02
Έρευνα: Το εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους
20:55
Ένας θάνατος και 460 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ραντεβού για άτομα ηλικίας 35 και 36 ετών
20:07
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για γα νέα μέτρα από τις 10 Μαΐου δίνει το Υπουργείο Υγείας
19:48
BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα "βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα"
19:31
Η ΕΕ χρειάζεται ταχύτερη, πιο ενωμένη και αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις επεσήμανε ο ΥΠΑΜ στο Συμβούλιο
18:57
Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των καραντίνων
18:43
Ρωσία: Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
18:21
Ελλάδα:3.421 νέα κρούσματα, 754 διασωληνωμένοι, 83 θάνατοι
18:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand