Πολύ καλή παρουσία της Κύπρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο

Άψογα ξεκίνησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σάμπο, το οποίο φιλοξενεί στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, η Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σάμπο και υπό την κατεύθυνση της FIAS, της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι πέραν των 580 αθλητών και συνοδών ξεκίνησαν τη μεγάλη τους προσπάθεια, με τα δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Νέων και Εφήβων να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, το διήμερο 26-27 Μαΐου.

Στα δύο πρωταθλήματα μικρών ηλικιών, που προηγήθηκαν χρονικά των Πρωταθλημάτων Ανδρών/Γυναικών, η Κύπρος είχε δύο σημαντικές επιτυχίες, με δύο αθλητές να παίρνουν την 5η θέση στην κατηγορία βάρους τους. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 26 Μαΐου στους Έφηβους, ο Δημήτρης Καρυπίδης στα -71 κιλά πλασαρίστηκε στην 5η θέση, όπως και ο Σίμος Γκαρακλόφ την επομένη (27/05), στα -88 κιλά στους Νέους!

Στα δύο Πανευρωπαϊκά Νέων και Εφήβων, ήταν η Ρωσία η χώρα που ξεχώρισε στο τατάμι, κατακτώντας την πλειοψηφία των μεταλλίων.

Συνεργάτες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Χορηγός είναι η Uralchem Group.

Live από Cytavision

Αγωνιστικά, πλέον η προσοχή στρέφεται στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών Σάμπο και Combat Σάμπο του 2021, που θα διεξαχθεί το διήμερο Παρασκευή 28 Μαΐου και Σάββατο 29 του μήνα, με τους απογευματινούς τελικούς των δύο ημερών να μεταδίδονται ζωντανά από τη Cytavision, με ώρα έναρξης τις 17:00.

Είκοσι οκτώ χώρες θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, το οποίο είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές αθλητικό ραντεβού στη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τα μέτρα για προστασία από τον COVID-19 να είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

«Μας έσωσε η Κύπρος»

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σάμπο κ. Sergey Eliseev, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο κ. Μάριος Ανδρέου.

Ο κ. Eliseev, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη φιλοξενία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κύπρος μας έσωσε! Αν δεν έβγαινε μπροστά η κυπριακή ομοσπονδία και οι Κύπριοι οικοδεσπότες και να αναλάβουν αυτή τη διοργάνωση, η πανδημία δεν θα μας επέτρεπε φέτος να κάνουμε το πρωτάθλημά μας. Ευχαριστούμε, Κύπρος!»

Ο κ. Μιχαηλίδης συγχάρηκε την ομοσπονδία για την άψογη δουλειά που κάνουν εδώ και χρόνια και η οποία έχει δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του σπορ, ενώ τόνισε ότι ο ΚΟΑ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στην ομοσπονδία.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι «η ομοσπονδία και οι εθελοντές της διοργάνωσης είναι έτοιμοι για τη διοργάνωση. Όλα πάνε όπως προγραμματίστηκαν και είμαστε πολύ περήφανοι που η ομοσπονδία μας είναι αυτή που ‘ξεκλειδώνει’ αθλητικά την Κύπρο, ως διοργανώτρια αθλητικών γεγονότων, στην μετά-πανδημία εποχή».

Πριν την έναρξη της αγωνιστικής δράσης, και συγκεκριμένα την Τρίτη 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό το ετήσιο ευρωπαϊκό κογκρέσο της FIAS, στην πρώτη συγκέντρωση των ιθύνοντων του αθλήματος, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Στα πλαίσια του κονγκρέσου, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για συμπερίληψη στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ενώ αποφασίστηκαν οι διοργανωτές των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων σάμπο, με τα τρία επόμενα Πανευρωπαϊκά, να διεξάγοντα σε Ρωσία, Ιταλία και Ολλανδία, το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Τι είναι το σάμπο

Το σάμπο είναι ένα δυναμικό πολεμικό σπορ, με ιστορία πέραν των 100 χρόνων, αφού δημιουργήθηκε στις αρχές του 1920 στην τότε Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, 118 χώρες απ΄ όλες τις ηπείρους ανήκουν στη δύναμη της FIAS, ενώ το άθλημα του σάμπο βρίσκεται στο καλεντάρι των Ευρωπαϊκών Αγώνων της EOC και της Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας της FISU. Τον Νοέμβριο του 2018 η ΔΟΕ παραχώρησε Ολυμπιακή αναγνώριση στο άθλημα, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το σπορ, στην προσπάθεια που κάνει για συμπερίληψη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2021 - 14:33

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.