ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Δεκάδες αιτήσεις φτάνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα στεγαστικά σχέδια για τις ορεινές περιοχές, τα οποία προκηρύχθηκαν την 1η Μαρτίου 2021 και σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Νουρή, πιθανόν να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιηθούν.

Ο κ. Νουρής επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα την περιοχή Τηλλυρίας, όπου συναντήθηκε με τους Κοινοτάρχες της περιοχής στην πλατεία του Κάτω Πύργου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι, στα πλαίσια της παρουσίασης της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης αλλά του «ότι θέλουμε να αφουγκραστούμε και να ακούσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου μας και των απομακρυσμένων, ακριτικών και ορεινών περιοχών μας, είμαστε εδώ με τον Επίτροπο Ορεινών περιοχών, αφενός για να παρουσιάσουμε και να επεξηγήσουμε τα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης στις περιοχές αυτές και βεβαίως για να ακούσουμε από τους ανθρώπους εδώ, του υπευθύνους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους απλούς πολίτες τα όσα τους απασχολούν και εκείνα για τα οποία θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην προσπάθεια αναζωογόνησης των περιοχών».

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Νουρής έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στοχεύει στο θέμα της αντιμετώπισης της αστυφιλίας, και στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη της υπαίθρου και αναφέρθηκε στα στεγαστικά σχέδια τα οποία έχουν προκηρυχθεί την 1η Μαρτίου 2021. Είπε ότι φαίνεται να υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα σχέδια αυτά σημειώνοντας ότι πιθανόν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις, οι οποίες φτάνουν κατά δεκάδες, όπως ανάφερε, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τηρώντας την ίδια ώρα αυτό που έχουμε υποσχεθεί, έχει προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού με συνοπτική διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης που αφορά τη μελέτη για την ετοιμασία Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας, είπε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ακριτικής Τηλλυρίας.

Η προκήρυξη, ανάφερε, έγινε στις 12.5.2021 για την εξεύρεση μελετητών ενώ η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 26/5/2021. Εντός δέκα μηνών, είπε, ο μελετητής θα πρέπει να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη στρατηγική για την περιοχή Τηλλυρίας.

«Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτό που για χρόνια ταλανίζει την περιοχή», είπε ο Υπουργός καταλήγοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί με σωστό και δομημένο τρόπο η διασύνδεση της Τηλλυρίας που θα άρει το αίσθημα της απομόνωσης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μελέτη θα καλύψει τις περιοχές Κάτω Πύργου, Πάνω Πύργου, Πηγαίνεια, Άγιος Θεόδωρος-Μασούρα, Μοσφίλι, Παχύαμμος και Πωμός -Παλιάμπελα και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Τα παραδοτέα της σύμβασης, συνέχισε, είναι το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης περιοχής Τηλλυρίας: Δυνατότητες, Προοπτικές και Πλαίσιο Μέτρων και Δράσεων Πολιτικής» καθώς και η σχετική χωρική απεικόνιση (χάρτες) των προτάσεων στη βάση της μελέτης που θα προηγηθεί.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου θα εμπλακεί στη διαδικασία του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αναπτυχθεί για την περιοχή Τηλλυρίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 10 μήνες από σήμερα θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έργα και δράσεις, ώστε να μπορέσει και η ακριτική περιοχή της Τηλλυρίας «να δει τη βιώσιμη ανάπτυξη που της αξίζει».

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Κάτω Πυργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεανθους αφού ευχαρίστησε τον κ. Νουρή για την παρουσία του στην περιοχή, ανέφερε πως αναμένει όχι μόνο τη μελέτη αλλά και την υλοποίησης της το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Αβραάμ διετίας εκ νέου στην ''Κυρία"
11:31
ΑΝΟ: Πρώτη με πέντε νέα πρόσωπα, τρεις επιστροφές και τέσσερις "μικρούς". Εκτός πλάνων ο Νταουσβίλι
11:24
Ανησυχεί για την αύξηση του δείκτη θετικότητας ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου
11:12
"Προσφορά 300 χιλιάδων για Φάμπι" - Ως αστείο εκλαμβάνουν το ποσό στην Ομόνοια
11:09
Στην Ιταλία παύει να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους από την 28η Ιουνίου
11:00
Κρίσιμο 48άωρο για Νταουσβίλι - ΑΠΟΕΛ (Τέθηκε εκτός πλάνων, αλλά εκκρεμεί το συμβόλαιο με την Ανόρθωση)
10:56
"Πέταξαν" στους τελικούς της Ανατολής οι Χοκς, 103-96 μέσα στη Φιλαδέλφεια
10:49
Τόκιο 2020: Δέκα χιλιάδες θεατές ή 50% της χωρητικότητας των σταδίων στους Ολυμπιακούς
10:46
Η Κολομβία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19
10:45
Κόπα Αμέρικα: Νίκη και κορυφή η Αργεντινή, έμειναν στο 1-1 η Χιλή με την Ουρουγουάη
10:43
Πρώτη Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαικής Ένωσης
10:39
Το απόλυτο Βελγίου - Ολλανδίας, οι μεγάλες προκρίσεις Δανίας και Αυστρίας και τα ζευγάρια στους "16"
10:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand