Συναγερμός από τον εντοπισμό στην Κύπρο του καταστροφικού βακτηρίου Xylella fastidiosa

Το βακτήριο Xylella fastidiosa το οποίο το 2013 είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην περιοχή Απούλια της Ιταλίας, εντοπίστηκε στην Κύπρο θέτοντας σε άμεση εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης καθώς η εξάπλωση του σημαίνει ξήρανση και καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, αστικού πρασίνου και των δασών μας.

Το Τμήμα Γεωργίας ανακοίνωσε ότι το βακτήριο Xylella fastidiosa εντοπίστηκε σε φορτίο ελιών που έφθασαν στο νησί από την Ισπανία. Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο για την αποτροπή της εξάπλωσης και εγκατάστασης του επιβλαβούς οργανισμού στην Κύπρο το Τμήμα Γεωργίας έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Από το 2013 που εντοπίστηκε το βακτήριο στην Απούλια της Ιταλίας, έχει εντοπισθεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς και άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία και την Ισπανία. Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον.

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια. Τονίζεται ότι το εν λόγω βακτήριο δεν επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων εντούτοις εξάπλωση του σημαίνει ξήρανση και καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, αστικού πρασίνου και των δασών μας.

Το Τμήμα Γεωργίας στη σχετική ανακοίνωση του σημειώνει ότι προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους σε εμπορεύματα φυτών, ξενιστών στο εν λόγω βακτήριο, που προέρχονται από κράτη μέλη στα οποία έχει εντοπισθεί το βακτήριο. "Ως εκ τούτου, Φυτοϋγειονομικοί Επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας, την Τετάρτη 21/04/2021 προχώρησαν στη λήψη δείγματος από δύο φυτά ελιάς που εισάχθηκαν από την Ισπανία την Τρίτη 20/04/2021 από ιδιώτη στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.", αναφέρει το Τμήμα Γεωργίας στην ανακοίνωση του. Με την επιβεβαίωση του εντοπισμού του εν λόγω επιβλαβή οργανισμού, από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το Τμήμα Γεωργίας αναφέρει επίσης πως έθεσε σε άμεση εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και από τις 26/04/2021 μέχρι τις 28/4/2021 έλαβε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων από το βακτήριο φυτών.
  2. Καταγραφή όλων των φυτών που υπάρχουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  3. Οπτικό έλεγχο και λήψη δειγμάτων από συγκεκριμένα φυτά που εμπίπτουν σε ακτίνα 50 m γύρω από το μόλυσμα.
  4. Έλεγχο για παρουσία των εντόμων φορέων που μεταφέρουν το βακτήριο από μολυσμένα σε υγιή φυτά.
  5. Ενημέρωση των επηρεαζόμενων ενοίκων στη γύρω περιοχή με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.
  6. Ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Ισπανίας και των υπόλοιπων κρατών μελών για τον εντοπισμό του βακτηρίου σε ελιές οι οποίες αν και συνοδεύονταν με το απαραίτητο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, εντούτοις ήταν μολυσμένες.

Παρά το γεγονός ότι οι πιο πάνω ενέργειες έχουν διασφαλίσει την καταπολέμηση του βακτηρίου του και την παρεμπόδιση της περαιτέρω εξάπλωσής του, το Τμήμα Γεωργίας σημειώνει πως θα συνεχίσει την παρακολούθηση των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και θα λαμβάνει δείγματα τις κατάλληλες εποχές για επιβεβαίωση της απουσίας του βακτηρίου.

Σε περίπτωση εντοπισμού, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του και πρόληψη των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η τυχόν εξάπλωσή του στο νησί μας.

επιμέλεια: Αθηνά Τυρίμου

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2021 - 15:56

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.