Προς αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών η Βρετανία για αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης

Ο Υφυπουργός Υγείας της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι επιβεβαίωσε το πρωί ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών στις περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά της ανησυχητικής ινδικής παραλλαγής μπορεί να «ελαστικοποιηθεί» ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματικός περιορισμός της.

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι σε μία εβδομάδα τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα του στελέχους B.1.617.2, ενός από τα τρία στελέχη της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει υπαχθεί στην κατηγορία των «παραλλαγών ανησυχίας». Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, έχουν πλέον ανιχνευθεί 1.313 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 520.

Το επίκεντρο της έξαρσης είναι περιοχές του ευρύτερου Μάντσεστερ, ενώ κρούσματα υπάρχουν επίσης στο Λονδίνο και στην κεντρική Αγγλία.

Ο κ. Ζαχάουι επιβεβαίωσε ότι το Ενιαίο Κέντρο Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) εξετάζει την πιθανότητα να προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού άμεσα σε κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ηλικίας από 18 ετών και πάνω, αν και αυτή τη στιγμή το εμβόλιο προσφέρεται στους πολίτες άνω των 38 ετών στο Ην. Βασίλειο.

Το JCVI μελετά επίσης πρόταση για επίσπευση χορήγησης της δεύτερης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών και στους πιο ευπαθείς πολίτες. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα προβλέπει χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες. Ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των άνω των 65 έχουν κάνει τη δεύτερη δόση, αλλά στις ηλικίες 50-65 μόνο το 1/4 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για μαζικά διαγνωστικά τεστ που προσφέρονται πόρτα-πόρτα σε 15 πόλεις και περιοχές, κυρίως του ευρύτερου Μάντσεστερ, όπως στο Μπόλτον, στο Μπλάκμπερν και στο Φόρμπι, που θεωρούνται το επίκεντρο της ανησυχίας.

Τα τοπικά δημοτικά συμβούλια είχαν ανακοινώσει ότι θα αρχίσουν να προσφέρουν το εμβόλιο σε όλες τις ηλικίες, αλλά τελικά αποφάσισαν να περιμένουν τις συστάσεις των κεντρικών υγειονομικών αρχών.

Η ινδική παραλλαγή πιστεύεται ότι μεταδίδεται τουλάχιστον όσο γρήγορα μεταδίδεται η παραλλαγή του Κεντ, γνωστή ως «βρετανική μετάλλαξη», αν και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα ταχύτερη μετάδοση κατά 60%.

Με βάση τις πρώτες αναλύσεις, δεν πιστεύεται ότι είναι πιο θανατηφόρα ή ότι ανθίσταται στα υπάρχοντα εμβόλια, αν και οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Η έξαρση της ινδικής παραλλαγής δημιουργεί, εξάλλου, αμφιβολίες για το κατά πόσο η Βρετανία θα άρει όλους τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού στις 21 Ιουνίου, όπως ορίζεται στο τελικό βήμα του οδικού χάρτη που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

O γνωστός επιδημιολόγος καθηγητής Πολ Χάντερ επισήμανε ότι πράγματι υπάρχει ανησυχία για την ορθότητα πλήρους άρσης των περιορισμών με μια τόσο ταχέως μεταδιδόμενη νέα παραλλαγή, αλλά σημείωσε ότι καθοριστικό κριτήριο θα είναι αν τα αυξημένα κρούσματα θα οδηγήσουν σε αύξηση νοσηλειών.

Η Δρ Ντίπτι Γκουρντασάνι, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο Queen Mary's προειδοποίησε ότι αν η παραλλαγή διασπείρεται εκθετικά τώρα που ακόμα ισχύουν περιορισμοί, η άρση των μέτρων θα οδηγήσει σε ένα ακόμα lockdown.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Ζαχάουι διαβεβαίωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών που έχει προαναγγελθεί για την προσεχή Δευτέρα δε θα αναβληθεί.

Aνταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2021 - 12:33

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand