Προάγουμε την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης

Τη θέση ότι η Κύπρος, σε συντονισμό με χώρες της περιοχής, προάγει την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ το Δελφών.

Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Φόρουμ, με τίτλο «Ειρήνη και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε τη σημασία των συνεργιών στην περιοχή με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες.

«Στο αφήγημα της διαρκούς αναταραχής υπάρχει και κάτι που μπορεί να το ανατρέψει. Υπάρχουν και ομοούσιες χώρες στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Προάγουμε την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δρόμος της μονομέρειας δεν είναι παραγωγικός, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από την Τουρκία να προχωρήσουν σε διμερείς συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διαφορετικά να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο. «Να δείξουμε όλοι όραμα και πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε ως λύση τη μονομέρεια. Ζητήσαμε από την Τουρκία να αρχίζει διμερείς συζητήσεις για την ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, αλλιώς ζητήσαμε να πάμε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή ραγδαίων αλλαγών κατά τα τελευταία χρόνια, εντός της οποίας η σταθερότητα αποτελεί ένα κεντρικό διακύβευμα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ανατολική Μεσόγειος στη διεθνή πολιτική σκηνή. Τόνισε τη σημασία αμοιβαίου σεβασμού των κανόνων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία επιχειρεί να εξαιρεθεί από την τήρησή τους.

Αναφερόμενος στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία, βάσει πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι σε περίπτωση μη επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, σημαντικό είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης αυτών των διαφορών. «Αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Άγκυρα ήταν πολύ χρήσιμη για να ακουστούν οι απόψεις», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι έχει καλέσει στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει καταρχάς αποδεχτεί την πρόσκληση.

Στη συνεδρίαση του Φόρουμ των Δελφών συμμετείχαν ακόμα η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο και ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο τεχνικός της ΑΗΚ ο οποίος νοσηλευόταν στην Αθήνα
09:38
Euro 2020: Αγγλία και Τσεχία διεκδικούν πρωτιά στον Δ΄ Όμιλο, Κροατία και Σκωτία ψάχνουν πρόκριση
09:34
Αυστραλία-κορονοϊός: Παράταση για μία εβδομάδα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο Σίδνεϊ
09:28
Τα σημεία δειγματοληψίας rapid test σήμερα Τρίτη
09:25
Πυρκαγιά σε αποθήκη εταιρείας παραγωγής χαλουμιού στα Ανάγεια
09:15
Αποφασίσαμε με Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν να εντείνουμε τις επαφές μας, δήλωσε ο Ερντογάν
09:03
Τα πάρτι των γενεθλίων, ιδίως τα παιδικά, βοηθούν στην εξάπλωση του κορονοϊού
08:31
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand