Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει για να εξετάσει αναπομπές νόμων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή έξι νόμους και, σύμφωνα με πληροφόρηση από τη Βουλή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα συνέλθει η Ολομέλεια στις 20 Μαΐου στις 10.00, για να αποφασίσει εάν αποδέχεται τους λόγους για τους οποίους αναπέμφθηκαν οι νόμοι ή  τους απορρίπτει.

Συγκεκριμένα, αναπέμφθηκε ο νόμος που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση για πρόσωπα που δεν βρίσκονται στην αγορά εργασίας και καθίστανται μόνιμα ανίκανα για απασχόληση ως αντισυνταγματικός επειδή επιφέρει αύξηση δαπανών.

Αναπέμφθηκε ο νόμος που διαλαμβάνει ότι άτομο που στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία, χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο. Αναπέμφθηκε ως αντισυνταγματικός επειδή περιέχει στοιχεία διοικητικής λειτουργίας, καταστρατηγώντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Επίσης στη Βουλή επέστρεψε αναπεμφθείς και ο νόμος με τον οποίο για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στους μισθωτούς και αυτοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών. Ως λόγοι αναπομπής παρατίθενται η πρόσκρουση στο εργατικό δίκαιο, η πρόσκρουση στο ενωσιακό δίκαιο που διέπει τους δημόσιους διαγωνισμούς και η αύξηση δαπανών στο κράτος που θα επιφέρει η μετατροπή όσων παρέχουν υπηρεσίες στην Κυβέρνηση σε μισθωτά πρόσωπα.

Αναπέμφθηκε επίσης ο νόμος με τον οποίο πρόσωπο ηλικίας 63-65 ετών θεωρείται δικαιούχος σε επίδομα ασθενείας. Ο νόμος ψηφίστηκε με τροποποίηση από τη Βουλή νομοσχεδίου. Στους λόγους αναπομπής παρατίθεται η αύξηση των δαπανών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η αποδυνάμωση των δικλείδων που θεσμοθετήθηκαν για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Αναπεμφθείς είναι και ο νόμος με τον οποίο παραχωρήθηκε δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος σε άτομα που δικαιούνται πρόωρης σύνταξης στο 63ο έτος της ηλικίας. Στους νόμους αναπομπής παρατίθεται η αποδυνάμωση των δικλείδων που θεσμοθετήθηκαν για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ και η αύξηση των δαπανών του ΤΚΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε και τον νόμο με τον οποίο εισάγεται στα σχέδια υπηρεσίας στις κλίμακες Α8 και άνω η πάρα πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Στους λόγους αναπομπής παρατίθεται η παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς η δημιουργία θέσεων και η σύνταξη και τροποποίηση των σχεδίων υπηρεσίας στη δημόσια υπηρεσία είναι αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, που συνοδεύει τις αναπομπές των νόμων αναφέρεται ότι οι αναπεμφθέντες νόμοι θα πρέπει να εξεταστούν από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand