Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

Η εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, καθώς και η συνεργασία με τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χθες οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Σε Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. 

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός είπε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από αφρικανικές χώρες, είναι απαραίτητο να υπάρχουν προσαρμοσμένες πολιτικές για στήριξη των χωρών αυτών, καθώς και συνεργασίες, οι οποίες θα βασίζονται σε αρχές, συμφωνημένους όρους και  δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρούνται  από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα τρίτων χωρών που έχουν επιδείξει εποικοδομητική συνεργασία για τη φιλοξενία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την αποτροπή παράτυπων ροών προς την ΕΕ. Υπενθύμισε όμως ότι η Τουρκία, η οποία είναι αποδέκτης σημαντικής οικονομικής στήριξης από την ΕΕ, δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς το σύνολο των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζοντας να ωθεί την παράνομη ροή μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τόνισε δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν δυσανάλογη εισροή μεταναστών, να δοθεί προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμες λύσεις που να ανακουφίζουν από τις πιέσεις που δέχονται. Για αυτό, εξήγησε, «θεωρούμε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ για συνεργασία της με τρίτες χώρες, πρέπει να εστιάσουν στις αποτελεσματικές επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, στην πάταξη των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου και στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».  

Πρόσθεσε ότι σημαντική είναι και η ανάληψη, από την ίδια την ΕΕ, εκστρατειών ενημέρωσης, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας UNHCR, του FRONTEX και του EASO, οι οποίες θα πληροφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών στις χώρες τους σχετικά με τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης. Οι εκστρατείες θα πρέπει να στοχεύουν στις τρίτες χώρες από τις οποίες υπάρχει παράτυπη ροή μεταναστών.

επιμέλεια: Αθηνά Τυρίμου

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2021 - 10:11

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand