Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση

Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.

Η διαπίστωση ισχύει «ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων», σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS), τον οργανισμό που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας.

«Η παρουσία των αντισωμάτων, αν και μειώνεται με τον χρόνο, αποδεικνύεται "πολύ επίμονη": οκτώ μήνες μετά την διάγνωση, μόνον τρεις ασθενείς» από το 162 που παρακολουθήθηκαν (29 μεταξύ τους πέθαναν) δεν ήσαν πλέον θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, εξηγούν σε κοινή ανακοίνωσή τους το νοσοκομείο San Raffaele και το ISS.

Εξάλλου, η πρώιμη παρουσία των αντισωμάτων αυτών είναι «σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης: όσοι δεν κατορθώσουν να τα παραγάγουν τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά την προσβολή κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές της Covid-19».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Εξέλιξης της Ιικής Μετάδοσης του νοσοκομείου San Raffaele, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη του νοσοκομείου. Αναπτύχθηκε ένα ειδικό τεστ για τα αντισώματα με την χρησιμοποίηση τεχνικών που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των αντισωμάτων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση απόκριση στην βάση του διαβήτη τύπου 1.

Χάρη σε τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των εμβολίων κατά του HIV, οι ερευνητές του San Raffaele και του ISS ανέπτυξαν επίσης νέα μέθοδο αξιολόγησης των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Nature Communications επέτρεψε «την χαρτογράφηση κατά σχεδόν εξαντλητικό τρόπο της εξέλιξης στον χρόνο της απόκρισης των αντισωμάτων στην Covid-19», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την παρακολούθηση 162 ασθενών θετικών στον SARS-CoV-2 (κατά 67% ανδρών διάμεσης ηλικίας 63 ετών) που παρουσιάσθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου San Raffaele κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία. Τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την διάγνωση τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, τα τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου 2020.

Το 57% των ασθενών έπασχε από υποκείμενο νόσημα την στιγμή της διάγνωσης. Τα συχνότερα ήταν η υπέρταση (44%) και ο διαβήτης (24%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.