Εκπρόσωπος Foreign Office: Ευρύ πλαίσιο η ΔΔΟ, ανασκευή δημοσιεύματος για πρόταση Ράαμπ εκτός παραμέτρων ΗΕ

Εκπρόσωπος του Foreign Office που μίλησε στο ΚΥΠΕ απέρριψε επί της ουσίας τον ισχυρισμό ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης η οποία παρέκκλινε των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του αποδεκτού πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».

Η δήλωση από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έγινε μετά από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC World Service την Παρασκευή που ανέφερε πως ο κ. Ράαμπ παρουσίασε δύο προτάσεις: μία για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και εναλλακτικά μία που προέβλεπε αμοιβαία αναγνώριση των κοινοτήτων και να είναι η «Βόρεια Κύπρος» μέρος της ΕΕ, αλλά να μην έχει διεθνή αναγνώριση.

Αργά την Παρασκευή, ωστόσο, το δημοσίευμα ανασκευάστηκε. Πλέον επικαλείται διπλωματική πηγή από τη Βρετανία που τονίζει πως η βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ορίζεται ως η διεθνώς αποδεκτή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Προσθέτει πως αυτή τη βάση λύσης με μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία υποστήριξε ο κ. Ράαμπ στη Γενεύη.

Στη συνέχεια παρατίθεται η βρετανική θέση ότι η ΔΔΟ είναι «αρκετά ευρύ πλαίσιο» ώστε και οι δύο πλευρές να πετύχουν τις επιδιώξεις τους, καθώς και η πληροφορία ότι στη Γενεύη η βρετανική πλευρά συνέστησε στις δύο κοινότητες να είναι «δημιουργικές και ευέλικτες», δίνοντας το μήνυμα πως διάφορες λύσεις θα μπορούσαν να δοκιμαστούν εντός των υφιστάμενων παραμέτρων.

Το δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC διατηρεί την αναφορά σε αμοιβαία αναγνώριση των δύο κοινοτήτων, θεώρηση της Βόρειας Κύπρου ως μέρος της ΕΕ και μία διεθνή εκπροσώπηση, όμως αυτή τη φορά κάνει λόγο όχι για πρόταση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη, αλλά για «ιδέα» στην οποία βασίζεται φερόμενη πρόθεση του Λονδίνου να εντείνει τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και «να χαλαρώσει το εμπάργκο».

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2021 - 09:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Ενεργειακή «καταιγίδα»: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με διακοπές κινητής τηλεφωνίας, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και μείωση παραγωγής φαρμάκων
22:03
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο
21:50
Ρωσία: Η Nord Stream AG περιμένει να της δοθεί επίσημη άδεια για να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς (Βίντεο)
21:37
Τηλεφωνική συνομιλία Ντράγκι – Ζελένσκι: Βράβευση του Ιταλού Πρωθυπουργού με την ύψιστη τιμή της Ουκρανίας
21:21
Χριστοφίδης, Πρωτοπαπάς και Κολοκασίδης στο αποψινό debate του ΡΙΚ στις 22:00
21:07
Τα σχέδια για προσάρτηση από Ρωσία είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση, λέει ο ΓΓ των ΗΕ
20:50
Αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ του πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Λιου Γιαντάο. Κυπριακό, Οικονομία και Ουκρανικό στο επίκεντρο (Βίντεο)
20:31
Μαριος Πελεκάνος: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο των προκλήσεων, της έντασης και των απειλών (Βίντεο)
20:02
Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων
19:43
Μπρα ντε φερ Κομισιόν – Κρατών μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο
19:27
Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα προκαλεί συνεχώς – Εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι και υπομονετικοί
19:12
Αγία Νάπα: Πέραν των διακοσίων κιλών καπνικά προϊόντα εντόπισαν αστυνομία και τμήμα Τελωνείων σε ψυγεία
18:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand