Εκπρόσωπος Foreign Office: Ευρύ πλαίσιο η ΔΔΟ, ανασκευή δημοσιεύματος για πρόταση Ράαμπ εκτός παραμέτρων ΗΕ

Εκπρόσωπος του Foreign Office που μίλησε στο ΚΥΠΕ απέρριψε επί της ουσίας τον ισχυρισμό ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης η οποία παρέκκλινε των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του αποδεκτού πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».

Η δήλωση από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έγινε μετά από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC World Service την Παρασκευή που ανέφερε πως ο κ. Ράαμπ παρουσίασε δύο προτάσεις: μία για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και εναλλακτικά μία που προέβλεπε αμοιβαία αναγνώριση των κοινοτήτων και να είναι η «Βόρεια Κύπρος» μέρος της ΕΕ, αλλά να μην έχει διεθνή αναγνώριση.

Αργά την Παρασκευή, ωστόσο, το δημοσίευμα ανασκευάστηκε. Πλέον επικαλείται διπλωματική πηγή από τη Βρετανία που τονίζει πως η βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ορίζεται ως η διεθνώς αποδεκτή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Προσθέτει πως αυτή τη βάση λύσης με μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία υποστήριξε ο κ. Ράαμπ στη Γενεύη.

Στη συνέχεια παρατίθεται η βρετανική θέση ότι η ΔΔΟ είναι «αρκετά ευρύ πλαίσιο» ώστε και οι δύο πλευρές να πετύχουν τις επιδιώξεις τους, καθώς και η πληροφορία ότι στη Γενεύη η βρετανική πλευρά συνέστησε στις δύο κοινότητες να είναι «δημιουργικές και ευέλικτες», δίνοντας το μήνυμα πως διάφορες λύσεις θα μπορούσαν να δοκιμαστούν εντός των υφιστάμενων παραμέτρων.

Το δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC διατηρεί την αναφορά σε αμοιβαία αναγνώριση των δύο κοινοτήτων, θεώρηση της Βόρειας Κύπρου ως μέρος της ΕΕ και μία διεθνή εκπροσώπηση, όμως αυτή τη φορά κάνει λόγο όχι για πρόταση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη, αλλά για «ιδέα» στην οποία βασίζεται φερόμενη πρόθεση του Λονδίνου να εντείνει τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους και «να χαλαρώσει το εμπάργκο».

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2021 - 09:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου
07:00
Ιράκ: Περισσότεροι από 100 νεκροί μετά από φωτιά σε δεξίωση
06:54
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/9/2023
06:36
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αρκετές
06:34
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στους 125 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων
06:26
Γκουτέρες: Ετοιμάζεται νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών- Καταρρέει η αρχιτεκτονική του αφοπλισμού
06:13
Ελλάδα: Σε ετοιμότητα για την αποτροπή πλημμυρών λόγω της νέας κακοκαιρίας
06:00
26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand