Προκηρύχθηκε σχέδιο χορηγιών €1,65 εκατ. για επενδύσεις σε οινοποιητικές επιχειρήσεις

Νέο σχέδιο χορηγιών συνολικής δαπάνης €1,65 εκατ. για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, προκήρυξε σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από σήμερα 8 Απριλίου 2021 μέχρι τις 2 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, ως αρμόδια για την υλοποίηση του μέτρου που αφορά τις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, μέσα από το νέο σχέδιο χορηγιών στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Δικαιούχοι του σχεδίου χορηγιών, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, είναι τόσο τα υφιστάμενα, όσο και τα νέα οινοποιεία. Η ένταση των ενισχύσεων κυμαίνεται από 15 έως 40% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ωστόσο για όσες συμφωνίες δημόσιας ενίσχυσης υπογραφούν μέχρι 15.10.2021 το ποσοστό της χορηγίας θα φθάνει το 50% επί των επιλέξιμων δαπανών.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου, χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν των €13,5 εκατ. προς όφελος 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 11 νέα οινοποιεία.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, Χρίστος Φωτιάδης, δήλωσε πως η νέα προκήρυξη του σχεδίου θα βοηθήσει τις οινοποιητικές μονάδες να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέσω της περαιτέρω τεχνολογικής αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και της βελτίωσης ή και επέκτασης των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.

Οι ενισχύσεις είναι σημαντικές, πρόσθεσε, σε μία δύσκολη περίοδο για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω των δυσχερειών που προκλήθηκαν από την πανδημία. «Οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Μέτρου, έχουν συμβάλει καθοριστικά», επεσήμανε ο κ. Φωτιάδης, «στη βελτίωση του κυπριακού κρασιού ώστε αυτό να στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δίπλα στα κρασιά χωρών με μεγάλη παράδοση στον τομέα».

Το Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Αιτητών του Σχεδίου έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, meci.gov.cy.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για ενημέρωση των οινοποιητικών μονάδων για το Σχέδιο Χορηγιών, καθώς επίσης και για το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Απριλίου 2021 - 15:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Απριλίου
Μειώσεις σε θανάτους και κρούσματα στο Ην. Βασίλειο
19:21
Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού
18:55
Ελλάδα: 3.015 κρούσματα, 831 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι
18:29
Πάνω από 280 οι νοσηλευόμενοι με COVID-19, σε εφαρμογή ανάπτυξη 465 νέων κλινών, λέει ο ΟΚΥπΥ
18:04
Υπ. Υγείας: Ο κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι υπαρκτός
17:33
Της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων υπεραμύνθηκε η Α.Μέρκελ σε εκδήλωση του ΕΛΚ
17:07
Άρχισε εντυπωσιακά στη Βαρκελώνη ο Στέφανος Τσιτσιπάς (βίντεο)
16:50
Έληξε ο συναγερμός στο London Bridge
16:21
ΥΠΕΞ Ελλάδας-Σλοβακίας: Δυνατή μια λύση για το Κυπριακό μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο
16:10
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 22 Απριλίου 2021
16:02
Εκκένωση σιδηροδρομικού σταθμού στο Λονδίνο λόγω υπόπτου πακέτου
15:38
Τα σημεία τριβής ανάμεσα στην Μόσχα και τους Δυτικούς έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες
15:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand