Φορολόγηση πολυεθνικών: Ανοικτή η Γαλλία σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή άνω του 12,5%

Η Γαλλία είναι ανοικτή στην ιδέα να καθοριστεί ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις πολυεθνικές άνω του 12,5%, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον απόηχο των δηλώσεων της Αμερικανίδας ομολόγου του Τζάνετ Γέλεν. 

Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ενός διεθνούς συστήματος φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, η Γαλλία έχει ώς τώρα ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 12,5% επί των κερδών, που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε αυτόν που ισχύει στην Ιρλανδία. 

«Είμαστε σίγουρα ανοικτοί σε μια αύξηση αυτού του ποσοστού», δήλωσε σήμερα ο Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα ενός ελάχιστου φόρου είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για χάρη της αποτελεσματικότητας και της ισότητας σε ό,τι αφορά τη διεθνή φορολόγηση», δήλωσε. 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «με τις χώρες της G20 για να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», χωρίς όμως να διευκρινίζει επίσημα το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί ο φόρος αυτός. 

Η Γέλεν επιβεβαίωσε την προθυμία των ΗΠΑ να δουν να επιτυγχάνεται ένας τέτοιος εναρμονισμένος φόρος σε παγκόσμια κλίμακα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει το γιγάντιο σχέδιο υποδομών. 

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως την αύξηση από το 10,5% στο 21% του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούνται τα κέρδη αυτά. 

«Συζητούμε με την Τζάνετ Γέλεν σε τεχνικό επίπεδο, για το σωστό επίπεδο ελάχιστου φόρου για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λεμέρ. 

Χθες, ο ίδιος εκτίμησε ότι το αμερικανικό άνοιγμα καθιστά εφικτή πλέον την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. 

Εκτός ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, αυτή η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την τροποποίηση του φόρου επί των επιχειρήσεων ανάλογα με τα κέρδη που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους έδρα. 

Αυτό το δεύτερο σημείο στοχεύει κυρίως σε κολοσσούς του Διαδικτύου, που συχνά πληρώνουν φόρους που δεν συνδέονται με τα έσοδα και τα κέρδη που έχουν σε κάθε χώρα. Ο ΟΟΣΑ θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά τη διάσκεψη των επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Ομάδας των 20 (G20) στις 9 και 10 Ιουλίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 15:14

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Πρόσκληση Τατάρ στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τη Γενεύη
16:40
Ακιντζί: «Μεγάλο το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών ενόψει Γενεύης»
16:32
Πρόωρες «εκλογές» συζητούν οι εταίροι στην «συγκυβέρνηση» στα κατεχόμενα
16:20
Το γερμανικό υπ. Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Lohnson
16:18
Ο Νικόλας Βασιλείου και η Κωνσταντίνα Νικολάου ήταν οι νικητές στον πρώτο αγώνα σκιτ του Πρωταθλήματος Σκοποβολής ΟΠΑΠ 2021
16:12
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Τη διοικητική έρευνα ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
15:55
Ν.Παπαδόπουλος: Κατά την άτυπη πενταμερή επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
15:36
Το ΡΙΚ δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος
15:32
16 - 24 Απριλίου: 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021
15:06
Εμβολιασμός και από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους στην περιφέρεια Βρυξελλών από σήμερα
15:05
Κόκκινος:Η Πύλη Εμβολιασμού αναβαθμίστηκε, ραντεβού με συγκεκριμένες ηλικίες
15:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand