Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές: 4o τρίμηνο 2020 (Ετήσια Μεταβολή -1,4%)

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε στις 111,01 μονάδες (με βάση 2015=100,00), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,2% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2020. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ο δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 1,4%.

Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε άνοδος κατά 1,8% στα κτίρια και μείωση κατά 11,5% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, ο ολικός δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αύξηση 0,8% κατέγραψε ο δείκτης για τα κτίρια ενώ μείωση 5,8% κατέγραψε ο δείκτης για τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Μεθοδολογικές Πληροφορίες

Σκοπός

Ο τριμηνιαίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων. Δείχνει συνεπώς τη μεταβολή στο ολικό κόστος των έργων από τη μεριά του πελάτη, περιλαμβάνοντας κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ύψους του πληθωρισμού στις Κατασκευές σε σχέση με μία συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Συλλογή στοιχείων

Για τον υπολογισμό του δείκτη και για κάθε τρίμηνο αναφοράς συλλέγονται τιμές μονάδας για έναν ευρύ κατάλογο με βασικές κατασκευαστικές εργασίες, απαραίτητες από την έναρξη μέχρι την αποπεράτωση έργων όπως: μονοκατοικίες, οικιστικές πολυκατοικίες, μη οικιστικά κτίρια και έργα πολιτικού μηχανικού (δηλαδή έργα που αφορούν ανοικτούς χώρους και γενικά οτιδήποτε δε θεωρείται κτίριο). Η λήψη των στοιχείων γίνεται από δείγμα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια κατασκευής των υπό εξέταση έργων, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα (τηλέφωνο, φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ανάλογα με την προτίμηση της κάθε επιχείρησης.

Μέθοδος υπολογισμού

Οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες για τις οποίες γίνεται τιμοληψία ομαδοποιούνται κατάλληλα ανά τύπο έργου. Η στάθμιση των διαφόρων εργασιών γίνεται με συντελεστές οι οποίοι προκύπτουν από το κόστος που έχει η κάθε εργασία σε σχέση με τον τύπο έργου. Ο ολικός δείκτης τιμών προκύπτει από τη σύνθεση των δεικτών των επιμέρους τύπων έργου χρησιμοποιώντας ως συντελεστή στάθμισης τον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το σύνολο του τομέα των Κατασκευών. Ο δείκτης που παράγεται για κάθε τύπο έργου χρησιμοποιείται και στο στάδιο του αποπληθωρισμού για τον υπολογισμό του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού έχει ως έτος βάσης το 2015, δείχνει δηλαδή τη μεταβολή στις τιμές μονάδας σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών κατά το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των τεσσάρων τριμήνων του δείκτη τιμών είναι 100,0. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης τιμών για κάποιο τρίμηνο είναι 101,5 αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τη μέση τιμή του 2015.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 14:10

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Πρόσκληση Τατάρ στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τη Γενεύη
16:40
ΔΗΣΥ: Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση σκοντάφτει στον μηδενισμό της αντιπολίτευσης
16:33
Ακιντζί: «Μεγάλο το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών ενόψει Γενεύης»
16:32
Πρόωρες «εκλογές» συζητούν οι εταίροι στην «συγκυβέρνηση» στα κατεχόμενα
16:20
Το γερμανικό υπ. Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Lohnson
16:18
Ο Νικόλας Βασιλείου και η Κωνσταντίνα Νικολάου ήταν οι νικητές στον πρώτο αγώνα σκιτ του Πρωταθλήματος Σκοποβολής ΟΠΑΠ 2021
16:12
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Τη διοικητική έρευνα ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
15:55
Ν.Παπαδόπουλος: Κατά την άτυπη πενταμερή επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
15:36
Το ΡΙΚ δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος
15:32
16 - 24 Απριλίου: 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021
15:06
Εμβολιασμός και από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους στην περιφέρεια Βρυξελλών από σήμερα
15:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand