Θετικές για τις τράπεζες οι κρατικές εγγυήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις, λέει ο οίκος Moody’s

Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων €1 δισεκατομμυρίου για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, νοουμένου ότι οι τράπεζες διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους στη λήψη των αποφάσεων για την παραχώρηση των δανείων.

Το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων που εγκρίθηκε με τροποποιήσεις από την απελθούσα Βουλή, αφορά σε κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες ύψους €1 δισ. που αποσκοπεί στην παραχώρηση ρευστότητα υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους ύψους €1,43 δισ., όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών.

«Το σχέδιο θα είναι πιστωτικά θετικό για τις κυπριακές τράπεζες γιατί θα μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, εφόσον οι τράπεζες διατηρήσουν ανεξαρτησία στις αποφάσεις τους για την παραχώρηση των δανείων», αναφέρει ο οίκος στο δελτίο Credit Outlook.

Σημειώνει ότι το σχέδιο εγγυήσεων θα βοηθήσει στην μείωση των περιορισμών στην παραχώρηση ρευστότητας, διασφαλίζοντας ότι οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα και χρηματοδότηση, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Moody’s σημειώνει ότι το σχέδιο θα βοηθήσει τις τράπεζες στην παραχώρηση των δανείων αφού τους παρέχει προστασία από ενδεχόμενη αθέτηση υποχρεώσεων, αλλά δεν τις θωρακίζει πλήρως, καθώς η Κυβέρνηση καλύπτει το 70% του πιστωτικού κινδύνου με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στις τράπεζες, οι οποίες αναλαμβάνουν μέρος του κινδύνου για τα δάνεια που θα παραχωρήσουν.

Σημειώνει ακόμη το σχέδιο παρέχει κίνητρο για παραχώρηση δανείων με κρατική στήριξη με επιτόκια που είναι χαμηλότερα από τα υφιστάμενα επιτόκια της αγοράς και προσθέσει πως εν αντιθέσει με άλλα κράτη της ΕΕ, τα δάνεια που θα συνοδεύονται με κρατική εγγύηση δεν προσαρμόζονται βάσει του μεγέθους της επιχείρησης, ενώ όπως ισχύει σε άλλες χώρες, το σχέδιο προνοεί αναβολή καταβολής δόσεων για 12 μήνες, κάτι που θα βοηθήσει στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας των δανειοληπτών.

«Οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τα οφέλη του σχεδίου από το 2022, όταν οι συμμετέχοντες δανειολήπτες ξεκινήσουν τις αποπληρωμές, παρόλο που οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών ενδεχομένως να επωφεληθούν νωρίτερα λόγω των χαμηλότερων σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων που θα διατεθούν για αυτά τα δάνεια», προσθέτει.

Ωστόσο, πολλά από τα οφέλη για τις κυπριακές τράπεζες θα εξαρτηθούν από το πώς θα εκτελεστεί το σχέδιο, επισημαίνει ο οίκος, εξηγώντας πως αν υλοποιηθούν ορισμένες από τις πρόνοιες του νόμου, η δανειοδότηση θα τεθεί υπό έλεγχο και την παρεμβολή από την επιτροπή παρακολούθησης, περιλαμβανομένης της δανειοδότησης σε δανειολήπτες με περισσότερο ρίσκο.

Όπως αναφέρει οι δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις τους απορριφθούν έχουν την επιλογή να προσφύγουν στην επιτροπή, «κάτι που μπορεί να ωθήσει τράπεζες να επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο σχέδιο, αν φοβούνται ότι μπορεί να αναγκαστούν να αποποιηθούν του ελέγχου των αποφάσεων για παραχώρηση δανείων».

Ο οίκος παράλληλα σημειώνει ότι οι εγγυήσεις €1 δισ. αντιστοιχούν στο πέραν του 50% του μέσου όρου των ετήσιων δανείων προς επιχειρήσεις την περίοδο 2018 – 2020, αλλά σε μόλις 6% του αποθέματος των επιχειρηματικών δανείων.

Το σχέδιο παραχωρεί δάνεια €550 εκατ.  σε μικρές επιχειρήσεις, €350 εκατ. σε μεσαίες επιχειρήσεις και €150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο οίκος σημειώνει ότι το αντίστοιχο σχέδιο στη Γερμανία αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων, στην Ιταλία στο 67% και στην Βρετανία στο 34%.

Ο οίκος Moody’s θεωρεί πως θα χρειαστούν τρεις μήνες προκειμένου να ετοιμαστεί πλήρως το σχέδιο, θα απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος για τις αιτήσεις των δανειοληπτών ενώ αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.

Αναφέρει επίσης ότι Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχετικό διάταγμα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί από τη νέα Βουλή, ενώ οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο ενός μηνός για να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στο σχέδιο ή όχι.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απριλίου 2021 - 10:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου
15:33
Ελλάδα: Το Βέλγιο θα παραδώσει τον Λαγό στις ελληνικές αρχές, ο οποίος δεν άσκησε έφεση
15:09
Ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊου στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο
14:54
«Ασφαλής» η Ευρώπη λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες και ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα
14:51
Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών σε 19 ελληνικά νησιά
14:32
Γερμανία: Κέρδη 6 δισεκατομμυρίων αναμένει η BioNTech για το 2021
14:23
ΕΕ: To "πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό" στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων
14:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand