Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αναγέννηση» του θεάτρου μετά την πανδημία, με συμμετοχή και του ΘΟΚ

Συνολικά 250 καλλιτέχνες, δημιουργοί και θεατρικά σχήματα από την Ευρώπη, μεταξύ και των οποίων και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αναγέννηση» της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Θεάτρων (European Theatre Convention) στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 22 βίντεο, αρχίζοντας από την Κυριακή 9 του Μάη, Ημέρα της Ευρώπης.

Σε διεθνή δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε την Τετάρτη στην Λιέγη αναφέρθηκε ότι την 9η του Μάη όλα τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα προς θέαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσω της ιστοσελίδας του ETC ενώ από τις 10 Μαΐου θα προβάλλεται ένα βίντεο κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, με καταληκτική ημερομηνία τις 4 Ιουνίου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τα βίντεο τόσο από την ιστοσελίδα του ETC, τις ιστοσελίδες των θεάτρων που συμμετέχουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα προβληθούν συνολικά 22 βίντεο από σημαντικά θέατρα 18 ευρωπαϊκών χωρών με την Κύπρο να συμμετέχει με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το βίντεο "And Baldrik, the dog".

Κορυφαίοι θεατρικοί οργανισμοί της Ευρώπης ενώνονται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Αναγέννηση» καθρεφτίζοντας τη ζωή εν μέσω πανδημίας αλλά και τις προοπτικές για «αναγέννηση» του θεάτρου σε μια εντελώς νέα μορφή, ελεύθερων για παρακολούθηση, μικρών ταινιών.

Τα 22 Ευρωπαϊκά Θέατρα κλήθηκαν να συλλάβουν την ιδέα και να προχωρήσουν στην παραγωγή μικρών βίντεο διάρκειας μόλις 5 λεπτών τα οποία ανταποκρίνονται στην δραματική ερώτηση γύρω από την «Αναγέννηση».

Όπως αναφέρθηκε στη διεθνή δημοσιογραφική διάσκεψη έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για σημαντικές αλλαγές, για αναταραχές, για ουσιαστικές ρήξεις με τα κοινωνικά πρότυπα όπως επίσης και η χρονική στιγμή που οδηγεί στην μετατόπιση της ευρωπαϊκής σκέψης σε ένα νέο ηθικό πνεύμα των καιρών.

Οι πεντάλεπτες ταινίες χρηματοδοτήθηκαν από την Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιχορηγημένων ευρωπαϊκών κρατικών θεάτρων και το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος «Αναγέννηση», Heidi Wiley, δήλωσε ότι το επίκεντρο, «η καρδιά» της δικής μας δουλείας ως Σύνοδος των Θεάτρων της Ευρώπης είναι η διεθνής καλλιτεχνική σύμπραξη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «με τα σύνορα κλειστά, τη δυνατότητα μετάβασης στο εξωτερικό ανέφικτη, με περιορισμούς ως προς το κοινό που μπορεί να εισέλθει στις θεατρικές αίθουσες, θέλαμε να βρούμε ένα καινούργιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη μας να συνεχίσουν να εργάζονται ενωμένα αν και από απόσταση ασφαλείας και να παρουσιάσουν και προωθήσουν προς ένα ευρύτερο κοινό τη δουλειά τους».

«Εμπνευστήκαμε από την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης η οποία αποτελούσε ένα κράμα δημιουργικότητας και έκρηξης μετά δυσκολιών μετά την χειρότερη πανδημία που γνώρισε η ανθρωπότητα» είπε η κ. Wiley.

Η Επικεφαλής του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» Barbara Gessler, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τα Θέατρα στην Ευρώπη να μπορέσουν να ανοίξουν σύντομα ξανά, να συνεργαστούν δια μέσου των συνόρων και να επανενώσουν το κοινό τους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα «Αναγέννηση» αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση για τα ευρωπαϊκά θέατρα και δίνει ελπίδα για υπερπήδηση της πανδημίας και ανάπτυξη της δημιουργικότητας σε ένα ψηφιακό τοπίο έτσι που το θέατρο να παραμείνει αυτό που είναι για 2000 χρόνια : μια νέα και πειραματική μορφή τέχνης η οποία ενώνει ανθρώπους φέρνοντας μια θετικότητα στο πώς αντικρίζεις τη ζωή».

Ο Πρόεδρος της Συνόδου Θεάτρων της Ευρώπης και Καλλιτεχνικός και Γενικός Διευθυντής του Βελγικού Θεάτρου, Λιέγης, Serge Rangoni, δήλωσε ότι το πρόγραμμα «Αναγέννηση» είναι μια θαυμάσια και εντυπωσιακή επίδειξη καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας των σημαντικότερων ευρωπαϊκών θεάτρων τα οποία σε μια σύμπραξη δημιούργησαν μια δυνατή εικόνα για μπορεί να σημαίνει η αναγέννηση στο θέατρο κοιτάζοντας πέρα μακριά από την πανδημία».

«Με τους εμβολιασμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη φθάσαμε τώρα σε ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον της ασφαλούς επανόδου στην κοινωνία των Θεάτρων μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που κάνουμε το ταξίδι της Αναγέννησης μαζί» είπε ο Serge Rangoni.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απριλίου 2021 - 17:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand