«Χάσιμο χρόνου» οι μέχρι τώρα προσπάθειες και μόνη λύση τα δύο κράτη, λέει ο Τατάρ στην Express

Tη θέση ότι το σχέδιο περί δύο κρατών στην Κύπρο που προτίθεται να καταθέσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης είναι η μόνη επιλογή, διατυπώνει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Express o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Δε θέλουμε να χάνουμε χρόνο άλλο πια. Όλα αυτά τα χρόνια χάναμε πολύτιμο χρόνο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ. «Είναι τα δεδομένα επί του εδάφους. Αυτό που έχουμε για την ώρα είναι ειρηνική συνύπαρξη με δύο γειτνιάζοντα κράτη. Διαφορετικοί λαοί, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική ιστορία, διαφορετική κουλτούρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι με τόσες «πικρές» εμπειρίες «δεν υπάρχει ελπίδα για μια ομοσπονδιακή σχέση στο μέλλον».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει λοιπόν ότι «απαιτούμε να αναγνωριστεί το κράτος μας», κάτι που περιγράφει ως εξέλιξη αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές.

Κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χρονοτριβούσε μέχρι τώρα ελπίζοντας σε αλλαγή των τουρκικών προτεραιοτήτων, αλλά αντιθέτως, λέει ο ίδιος, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων το νησί έχει γίνει «ακόμα πιο πολύτιμο».

Ως εκ τούτου, «η Τουρκία ποτέ δε θα εγκαταλείψει ή θα αλλάξει γνώμη - θα συνεχίσει, πιθανότατα όλο και περισσότερο, να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους».

Ο κ. Τατάρ λέει επίσης ότι είχε «θετικές συνομιλίες» με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και την Υφυπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον, σχολιάζοντας ότι η βρετανική αίσθηση δικαίου μπορεί να ωθήσει σε λύση του Κυπριακού.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως πηγές του Γουάιτχολ, δηλαδή του ευρύτερου κυβερνητικού μηχανισμού, είπαν στην Express ότι η Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν την επίσημη αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητη χώρα. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει, δημοσίως και κατ’ ιδίαν, ότι η βρετανική θέση στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ράαμπ, όσο και η κα Μόρτον και άλλοι αξιωματούχοι του Foreign Office έχουν καλέσει τους συμμετέχοντες στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού και ευελιξία.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απριλίου 2021 - 12:26

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Ην. Βασίλειο: Δήμαρχος Λονδίνου επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν από το Εργατικό Κόμμα
20:16
Ρωσία: Στη λίστα των "καταζητούμενων προσώπων" ο πρόεδρος της Ουκρανίας
20:10
Κυπριακό, οικονομία, μεταναστευτικό στο Πασχαλινό μήνυμα του Πρ. Χριστοδουλίδη
19:27
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες
19:07
Χειροπέδες σε 18χρονο για κατοχή 1.800 κροτίδων στη Λεμεσό
18:28
Κίτρινη προειδοποίηση για την Κυριακή του Πάσχα -Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
18:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
18:00
Κριμαία: Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν αμερικανικούς πυραύλους από την Ουκρανία
17:57
Γέρι: 50 χρόνια κατοχής... 50 σπασμένες στάμνες για τη λευτεριά!
17:49
Οσονούπω η απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για τη Μονή Οσίου Αββακούμ
17:40
Με τις δέουσες τιμές έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα
17:33
Φονικό κύμα καύσωνα πλήττει την Ασία -Ρεκόρ ψηλών θερμοκρασιών
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.