Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο

Η πρόσβαση στην επικράτεια και το άσυλο και η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτητών ασύλου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης στην Κύπρο της Βοηθού του Ύπατου Αρμοστή σε θέματα Προστασίας, Gillian Triggs.

«Η Κύπρος είναι μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φθάνουν βρίσκονται άτομα που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, που χρειάζονται διεθνή προστασία,» δήλωσε η Triggs, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προσφέρει την περαιτέρω στήριξή μας στις αρχές ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο για όσους το χρειάζονται, καθώς και τεχνική υποστήριξη για ασφαλείς, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομική συνδρομή».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε λάβει παλαιότερα αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks) στη θάλασσα, βαρκών που μετέφεραν Σύρους καθώς και περιστατικά αιτητών ασύλου που παγιδεύτηκαν στη Νεκρή Ζώνη, η Triggs έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές ότι οι νέες αφίξεις είχαν πρόσβαση στις εθνικές διαδικασίες ασύλου".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Triggs επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 1.600 άτομα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα 200 παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο, το 50% των οποίων είναι ασυνόδευτα. Χρειάζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη φροντίδα τους και θα πρέπει να διαχωριστούν από τους ενήλικες,» δήλωσε η κ. Triggs.

Προστίθεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει στηρίξει τις δομές με προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης, αντίσκηνα, προστατευτικά στέγαστρα και άλλα είδη οικιακού εξοπλισμού. Η κ. Triggs προσέφερε επιπλέον τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και την ενίσχυση των συμβουλευτικών παροχών σε θέματα προστασίας.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι αιτητές ασύλου στην Κύπρο διαμένουν σε αστικές περιοχές και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ανέφεραν στην κ. Triggs τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε θέματα στέγασης, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Αν δεν μπορέσουν να είναι αυτάρκεις ενδεχομένως να καταφύγουν σε δευτερογενείς μετακινήσεις.

«Είχαμε ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση στα θέματα αυτά και μας έχουν ενθαρρύνει πολύ οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, όπως σε θέματα που αφορούν την επέκταση των ασφαλών ζωνών για παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες στο Πουρνάρα καθώς και σε θέματα που αφορούν τις ελλείψεις στους τομείς στέγασης και ένταξης αιτητών ασύλου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.