Ο ΠΟΥ θέλει να εξαλείψει την ελονοσία σε 25 επιπλέον χώρες σε 5 χρόνια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει την ελονοσία σε άλλες 25 χώρες έως το 2025 χάρη σε μια νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε σήμερα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

"Η πρωτοβουλία E-2025 θα υποστηρίξει αυτές τις χώρες στην εξάλειψη της ελονοσίας "που μεταδίδεται από τα θηλυκά κουνούπια της οικογένειας Anopheles, εξηγεί ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οκτώ νέες χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο των 17 που μετείχαν ήδη στην προηγούμενη εκστρατεία οι οποίες όμως δεν κατάφεραν ακόμη να εξαλείψουν την ασθένεια.

Πρόκειται για τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βόρεια Κορέα, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Ταϊλάνδη και το Βανουάτου. Οι 17 χώρες που περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο είναι: η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, το Μπελίζ, το Μπουτάν, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, οι Κομόρες, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι (παλαιότερα Σουαζιλάνδη), η Μαλαισία, το Μεξικό, το Νεπάλ, η Νότια Κορέα, το Ιράν, το Σουρινάμ και το Ανατολικό Τιμόρ. Ορισμένες από αυτές δεν έχουν δηλώσει γηγενές κρούσμα ελονοσίας, αλλά δεν ζήτησαν την επίσημη πιστοποίηση της χώρας που είναι απαλλαγμένη από ελονοσία, την οποία εκδίδει ο ΠΟΥ.

Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν κυρίως γιατί έχουν ήδη ένα πρόγραμμα κατά της ελονοσίας και αξιωματούχους αρμόδιους ειδικά για την εφαρμογή του, καθώς οι ειδικοί του ΠΟΥ τους θεωρούν ικανούς να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και επίσης γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων το 2019 ήταν το πολύ 5.000. Το 2019, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν περίπου 229 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. Και από το 2018, οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 ετησίως.

Το 90% αυτών των θανάτων είναι στην Αφρική, όπου περισσότερα από 265.000 μικρά παιδιά πέθαναν το 2019. Η επιτυχία στην καταπολέμηση της ελονοσίας "οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική βούληση να τεθεί τέλος στην ασθένεια σε μια χώρα όπου είναι ενδημική", επιβεβαίωσε ο Δρ. Πέδρο Αλόνσο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ελονοσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χώρες που κατάφεραν να εξαλείψουν την ασθένεια έχουν γενικά ισχυρά και υποστηρικτικά συστήματα υγείας, που επιτρέπουν την πρόληψη και την περίθαλψη.

Τα αξιόπιστα δεδομένα και η δέσμευση της κοινότητας είναι επίσης βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ, 87 χώρες πλήττονται από την ελονοσία στον κόσμο, 46 μεταξύ αυτών δήλωσαν λιγότερα από 10.000 κρούσματα το 2019 σε σχέση με μόνο 26 χώρες το 2000. Στα τέλη του 2020, 24 χώρες είχαν επιτύχει να σταματήσουν τη μετάδοση της ελονοσίας επί τρία ή περισσότερα χρόνια και στο σύνολο αυτό, 11 χώρες είχαν κηρυχθεί απαλλαγμένες από ελονοσία.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021 - 21:18

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.