Έρευνα: Τρίτη στην ΕΕ στην σπατάλη τροφίμων η Κύπρος

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το 17% της τροφής που περισσεύει κάθε χρόνο από τα νοικοκυριά, τα εστιατόρια και τα καταστήματα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο, παρότι θα μπορούσε να καταναλωθεί. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε να ισοδυναμούν με 1,3 δις τόνους τροφής ετησίως, ενώ η ζημιά σε δολάρια υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1 τρις.

Παράλληλα, όλο και περισσότερη πίεση ασκείται στο φυσικό περιβάλλον για μεγαλύτερη παραγωγή σε τρόφιμα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και της αύξησης των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι διάφορες καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

Την ίδια ώρα, μειώνονται οι περιοχές άγριας φύσης για να δημιουργηθούν γεωργικές περιοχές και υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για χρήση νερού και ορυκτών καυσίμων στον Γεωργικό τομέα. Τέλος, η απόρριψη τροφίμων στο περιβάλλον προκαλεί μεγάλες (8%) εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ετήσια απώλεια ή η σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους, ενώ ανά κάτοικο η σπατάλη ανέρχεται περίπου στα 173 κιλά. Σκεφθείτε ότι την ίδια ώρα 79 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και 16 εκατομμύρια πολίτες εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

3η στην Ευρώπη η Κύπρος στην σπατάλη τροφίμων

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τo νησί μας βρίσκεται στην 3η θέση σε σχέση με τη ποσότητα τροφίμων που σπαταλά ετησίως συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας «FoodPrint», το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ και συμπίπτει με την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου για την επίτευξη ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων. Οι στόχοι αυτοί, στην προκειμένη περίπτωση, αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση και τον δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030.

Εφτά στους Δέκα αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται

Όπως καταγράφει η έρευνα, η σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο είναι σε αυξημένα επίπεδα αφού εφτά στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν πως αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειάζονται, ενώ το 85% των νοικοκυριών δηλώνει ότι όταν ετοιμάζει ή παραγγέλνει φαγητό υπάρχουν περισσεύματα. Επίσης, σύμφωνα με τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην ερεύνα, πολλοί πολίτες παραγγέλνουν περισσότερο από όσο τελικά καταναλώνουν.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κυριότεροι λόγοι αγοράς περισσότερων τροφίμων από τα απαραίτητα, έχουν να κάνουν κυρίως με το αίσθημα ασφάλειας και την πεποίθηση ότι μπορεί να χρειαστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή έχει να κάνει επίσης και με την κουλτούρα αλλά και τις συνήθειες που έχει ο λαός της Κύπρου.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι τα δύο τρίτα καταναλώνουν το φαγητό που περισσεύει τις επόμενες μέρες, ενώ ένα τρίτο συνηθίζει να δίνει το περίσσευμα φαγητού σε κατοικίδια ζώα.

Πιο αραιά το περίσσευμα φαγητού χρησιμοποιείται για κομποστοποίηση (9%), ενώ ένας στους έξι, αρκετά συχνά ή πάντοτε, πετάει το φαγητό που μένει στα σκουπίδια.

Ο λόγος που τα τρόφιμα καταλήγουν συχνά ως απόβλητα, είναι κυρίως επειδή δεν καταναλώθηκαν με την αναμενόμενη ταχύτητα ή λόγω ανησυχιών για το ότι το φαγητό μπορεί να έχει χαλάσει και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Πολλές φορές, επίσης, οι ενδείξεις για την ημερομηνία λήξης ή κατανάλωσης στα τρόφιμα δεν γίνονται κατανοητές από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος.

Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Στόχος της πρωτοβουλίας «FOODPrint», όπως μας ανέφερε η ομάδα έργου του προγράμματος, είναι η ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για τις συνέπειες που προκαλεί η αλόγιστη αυτή σπατάλη στο περιβάλλον, στη κλιματική αλλαγή καθώς και στην οικονομία.

Πρώτο μέλημα είναι ο περιορισμός της παραγωγής περίσσειας τροφίμων, ο περιορισμός των υπέρμετρων αγορών και η τήρηση ορθών πρακτικών φύλαξης και συντήρησης των τροφίμων για να μην χαθούν ή να καταλήξουν ως απόβλητα.

Η εισήγηση της ομάδας έργου του «FOODPrint», είναι τα τρόφιμα που περισσεύουν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση να δίνονται σε κοινωνικά παντοπωλεία για την σίτιση απόρων. Στην συνέχεια εάν περισσεύει φαγητό να δίνεται για ζωική κατανάλωση και ακολούθως οι ποσότητες που μένουν να οδηγούνται για κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας φυτοχώματος, ή παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου ή εδαφοβελτιωτικού.

Το πρόβλημα υποβαθμίζεται από τους πολίτες

Όπως τόνισε η ομάδα έργου FOODprint στο Riknews, στην Κύπρο σήμερα το πρόβλημα των αποβλήτων τροφίμων υποβαθμίζεται από τους πολίτες. Κύρια αιτία αποτελεί η άγνοια και η ελλιπής ενημέρωση αφού παρά το γεγονός ότι το κοινό δηλώνει ως πολύ σημαντική την μείωση των αποβλήτων τροφίμων ως ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος, το πρόβλημα φαίνεται πως υποεκτιμάται, αφού οι μισοί σχεδόν πολίτες θεωρούν ότι παράγουν λιγότερα απόβλητα τροφίμων από ότι στην πραγματικότητα.

Η ενημέρωση των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινού, για τα προβλήματα που δημιουργεί η σπατάλη τροφίμων, θα συμβάλλει στην αλλαγή των αντιλήψεών τους και στην υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών.

foodwaste3.jpeg

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιούργησαν εφαρμογή για να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων

Φοιτητές του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργήσαν την εφαρμογή «Fooderloo» η οποία έχει ως στόχο την μείωση σπατάλης τροφίμων.

Το Fooderloo αποτελείται από μια εφαρμογή για κινητά Android και iOS, καθώς και μια ιστοσελίδα μέσα από τα οποία διάφοροι προμηθευτές όπως Υπεραγορές, Φούρνοι, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία κλπ. θα μπορούν να ανεβάζουν προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και να τα πουλούν σε χαμηλότερες τιμές στο κοινό.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η σπατάλη τροφίμων, αυξάνονται οι πωλήσεις των προμηθευτών και παράλληλα παρέχεται στο κοινό ένας εναλλακτικός τρόπος να βρίσκει πιο φθηνά τρόφιμα.

Όπως ανέφεραν οι ιδρυτές του προγράμματος στο Riknews, υπήρξε μεγάλη ζήτηση για την εφαρμογή τόσο από την πλευρά του κοινού όσο και από την πλευρά των προμηθευτών. Οι περισσότεροι προμηθευτές ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το πρόγραμμα, αφού όπως τόνισαν, πολλές φορές δεν έχουν κάποιο άλλο τρόπο να διαχειριστούν τα προϊόντα τους που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης, πέραν από το να τα πετάξουν.

Η εφαρμογή έχει διακριθεί συνολικά σε 7 διαγωνισμούς, τοπικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου επιπέδου. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στο κοινό της Κύπρου το Καλοκαίρι και σύμφωνα με τους ιδρυτές της, στο μέλλον υπάρχει σχέδιο να επεκταθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πηγές:

Συνέντευξη με την Ομάδα έργου του προγράμματος Life"FOODprint"

Συνέντευξη με τους Ιδρυτές της Εφαρμογής "Fooderloo"

Στοιχεία από την Έκθεση του ΟΗΕ για την Σπατάλη τροφίμων

Έρευνα/Σύνταξη: Μαρία Χατζηζώρζη

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021 - 10:58

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.