Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού», υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει σε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά από την άλλη πλευρά η ελληνοκυπριακή πλευρά και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα που με ξεκάθαρο τον επιδιωκόμενο στόχο.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην πενταμερή διάσκεψη έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα ενώ σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να σημαίνει και μία θετική έκπληξη, απάντησε: «Μακάρι. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, πηγαίνοντας στη Γενεύη, να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι θετικό αποτέλεσμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήταν να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Από δικής μας πλευράς, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος», επεσήμανε, λέγοντας ότι πριν από 4 χρόνια συζητήθηκαν όλα τα θέματα, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις και θα πρέπει αυτό το κεκτημένο να αξιοποιηθεί.

«H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι ένα δεδομένο το οποίο κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει», είπε. Άρα, πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα δεδομένο ως προς το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σε σειρά θεμάτων, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών». «Δεν μπορούμε για παράδειγμα εν έτει 2021 να μιλάμε για ξένες εγγυήσεις από τρίτες χώρες σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δημοσίως εκφράσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας περνά από το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν στρέφεται μέσω των συμμαχιών εναντίον κανενός, αλλά αντίθετα επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας σε συνέργειες προς όφελος της περιοχής.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021 - 10:34

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.