ΥΠΕΞ: Στη Γενεύη με στόχο θετικό αποτέλεσμα, στην Αθήνα ο Πρόεδρος την Τετάρτη

Μεταβαίνουμε στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στην Πάφο, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος την Τετάρτη μεταβαίνει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, που αποτελεί μια σημαντικότατη συνάντηση, προσθέτοντας πως εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν προεξοφλούν σε καμία απολύτως περίπτωση αδιέξοδο και σίγουρα πηγαίνουν στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Άρα το τι κάνουμε από δικής μας πλευράς όλο αυτό το διάστημα και θα κορυφωθεί και αυτή την εβδομάδα, μάλιστα θα υπάρξει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα την Τετάρτη για να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της άτυπης διάσκεψης και συμπλήρωσε πως επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και μεταβαίνουν εκεί με μοναδικό στόχο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Για μας θετικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει, επίσης, συνέχισε, “να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς”.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, για αυτό τον λόγο είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Πάνω και από όλα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία, είναι θέμα εκτός συζήτησης από δικής μας πλευράς.

Το δεύτερο ζήτημα, σημείωσε, “είναι να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας”, σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι “η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία οδήγησε σε αρκετές συγκλίσεις, συγκλίσεις μάλιστα που επιτεύχθηκαν κάποιες απ’ αυτές για πρώτη φορά».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απ’ εκεί και στα έξι κεφάλαια του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα.

Ένα απ’ αυτό αφορά, όπως είπε, “και το ερώτημα σας περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το εδαφικό”.

Όλα αυτά είναι, είπε, καθοριστικής σημασίας κεφάλαια και για όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνουν με συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία δεν ξεφεύγουν του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2021 - 14:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand