Τατάρ: Το όραμα μου για τη Γενεύη είναι συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας

Στη Γενεύη πάει με το νέο όραμα για "συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι στην άτυπη διάσκεψη πηγαίνει «με τα χέρια μας ενδυναμωμένα» χάρη στην αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και τη στήριξη, που δίνει στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης συμμετείχε διαδικτυακά σε συμπόσιο του συνδέσμου ΕΚΟ – Ευρασίας (σσ: σύνδεσμος στην Τουρκία για τις οικονομικές σχέσεις στην περιοχής της Ευρασίας) με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, με συντονιστή το πρόεδρο του ΔΣ του, Χικμέτ Ερέν.

Στη βάση του νέου οράματος, ο αγώνας του τ/κ "λαού, οι ήρωές του, έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού", είπε.

Η ομοσπονδία τέλειωσε, πρόσθεσε, στο Κραν Μοντάνα όπου η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες, όπως υποστήριξε. «Πλέον δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε εκεί, οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί». Αυτό που ο ίδιος βλέπει, είπε ο κ. Τατάρ, είναι μια συνεργασία "δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα", ένα νέο όραμα – κατά την έκφρασή του – και τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, το έγκλημα, ο ηλεκτρισμός και άλλα.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι γνωρίζει το Κυπριακό μέσα από τον παππού του, Τζεμάλ Μουφτούζαντε, που ήταν υφυπουργός του Φαζίλ Κιουτσιούκ αλλά και του πατέρα του, Ρουστέμ Τατάρ, που διατέλεσε και «υπουργός δημοσιονομικών».

Η ΕΕ, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, έχασε την ουδετερότητά της επειδή έκανε μέλος της τους Ε/κ, δίδοντάς τους υπόσχεση πριν το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, πως θα γινόταν μέλη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και παρά το ότι οι Ε/κ είπαν τότε Όχι. Λόγω αυτού, συνέχισε, η ΕΕ δεν μπορεί να λέει ότι είναι ουδέτερη αφού επέτρεψε στην ε/κ πλευρά με λίγο πληθυσμό, να χρησιμοποιεί άδικα – όπως είπε – το δικαίωμα του βέτο εντός της Ένωσης για μια χώρα των 85 εκ, την Τουρκία.

Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του και τα τελευταία 25 χρόνια, είπε, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις στο ψευδοκράτος στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Βαρώσι

---------

Με την κίνηση, που έκαναν στο Βαρώσι, δήλωσε ο κ. Τατάρ, συνεχίζουν να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι «υπηρεσία προς την ανθρωπότητα» και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί θα μπορέσουν να αιτηθούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Υποστήριξε επίσης ότι στην περίκλειστη περιοχή υπάρχουν βακούφικα, τα οποία την περίοδο της αγγλικής αποικιοκρατίας άλλαξαν χέρια με τρόπο που δεν συνάδει με τον κανονισμό των βακουφίων και το «τμήμα βακουφίων» το επόμενο διάστημα μπορεί να προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας τα δικαιώματα του.

«Κάποτε στην Κύπρο»

----

Αναφερόμενος στην τουρκική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έγινε για να δείξει τον αγώνα του τ/κ «λαού», τα όσα υπέστησαν, κι αυτό το έχουν δει εκατομμύρια θεατές. Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, «πέτυχε το στόχο της» και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν σε αυτό.

Μαθήματα κορανίου

----

Ρωτήθηκε και για τα μαθήματα κορανίου μετά την απόφαση του «συνταγματικού/ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα και απάντησε ότι ο τ/κ «λαός» είναι δεμένος με την πίστη και τη θρησκεία του. Τα μαθήματα, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν και εάν υπάρχει μια νομική έλλειψη, αυτή θα αντιμετωπισθεί.

Δήλωσε ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία της «διεύθυνσης θρησκευμάτων» και υπό την επίβλεψη του «υπουργείου παιδείας». Η κοσμικότητα είναι σημαντική από την άποψη της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας συνείδησης όλων, ανέφερε.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2021 - 15:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.