Απαλλαγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από τα τέλη στις Παγκύπριες Εξετάσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει πάρει συμπληρωματική απόφαση για να συμπεριλάβει στην απαλλαγή από την καταβολή τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν ήδη και υποψηφίους που προέρχονται από Εσπερινά Σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και προηγούμενα έτη (από ιδιωτικά,  δημόσια και εσπερινά σχολεία) Σχολείων ή Εσπερινών Σχολείων.

Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται για τους τελειόφοιτους των οποίων οι οικογένειες πληρούν προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε φέτος και η απαλλαγή τέκνων πολύτεκνων οικογενειών.

Σημερινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μάλλον αγνοεί την πολιτική και την πρακτική που ακολουθείται.

Θα έπρεπε να γνωρίζει το ΑΚΕΛ ότι «παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μεταξύ των οποίων βέβαια και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, καλύπτονται ήδη από την πολιτική που απαλλάσσει παιδιά οικογενειών που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος.

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό των αφορισμών και τη λογική μιας γενικής και αόριστης πλειοδοσίας.

Δεν μπορεί όμως ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να αγνοεί ότι η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά εισήγαγε και εφαρμόζει μια συγκροτημένη και αποδοτική κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη μέσω του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό εδώ και μερικά χρόνια έχει βελτιώσει πολύ την κοινωνική πολιτική του κράτους.   

Στη βάση αυτής της στοχευμένης κοινωνικής προσέγγισης και το ΥΠΠΑΝ στηρίζει περαιτέρω, ακόμα και εκεί που δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά, τα παιδιά οικογενειών που εντάσσονται στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα. Επομένως, προβλέπεται η στήριξη την οποία το ΑΚΕΛ ζητά να δοθεί.

Θα μπορούσε ακόμα το ΑΚΕΛ να σημειώσει ότι το ΥΠΠΑΝ καταβάλλει γενικότερα προσπάθειες για να διευκολύνει και να απαλύνει τα οικονομικά βάρη από τις οικογένειες μαθητών και μαθητριών. Όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δίνεται από φέτος, για πρώτη φορά, μαθητές/μαθήτριες να συμμετάσχουν δωρεάν σε γνωστές εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (για τις οποίες έως τώρα κατέβαλλαν σημαντικό τίμημα). Περισσότεροι από 1200 μαθητές και μαθήτριες θα επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα φέτος, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2021 - 17:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand